Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Як перевірити мед: натуральний чи підробка?

Як перевірити мед: натуральний чи підробка?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство

Як перевірити мед: натуральний чи підробка? Мед відрізняється високим вмістом мінеральних речовин: вітаміни групи А та В, магній, хлор, йод, амінокислоти, ферменти. До того ж, його корисні властивості зберігаються протягом тривалого часу.


Цей продукт часто використовують як суперфуд, оскільки він забезпечує організм енергією і має антибактеріальні та противірусні властивості. Реальну користь несе лише якісний продукт: правильно зібраний, відкачений та розфасований.

Але якщо ви придбали мед не натуральний, а підроблений? Такий продукт не принесе користі, завдаючи лише шкоди організму.


Як відрізнити справжній мед у домашніх умовах?

 

Кожен сорт меду унікальний за своїми фізико-хімічними властивостями, забарвленням та смаком. Досвідчені бджолярі класифікують нектар за місцем збору, кольором та ботанічним походженням. Ці показники формують кінцеву ціну товару.

 

Серед основних сортів виділяють:


  • липовий - колір бурштину;
  • акацієвий - блідо-жовтий;
  • гречаний - темного кольору з червонуватим відтінком;
  • конюшинний - майже білого кольору;
  • різнотрав'я - світло-жовтий.

 

Для недобросовісного виробника основним завданням збільшення загальної маси продукту. Так, найчастіше, підмішують крохмаль, цукровий сироп, патоку, також можна зустріти інвертований цукор та медикаменти.

 

Як визначити натуральний мед? Існує кілька народних методів, які допоможуть визначити якість продукту!

Спробуйте розтерти крапельку нектару між пальцями. Якісний мед збереться в крупинки, а потім зникне без залишку як крем. Підробка залишить на шкірі згустки.

 

Щоб визначити фальсифікат, потрібно дізнатись вагу: 1 літр приблизно важить 1,3–1,5 кг. У меду висока щільність і тому він буде важким. Якщо вага менша — є додана вода.

 

Далі розглянемо те, як перевіряють мед у домашніх умовах.

 

Перевірка меду йодом

 

Одним із найпоширеніших методів загущення меду є додавання борошна або крохмалю. За допомогою звичайного йоду можна перевірити наявність цих добавок.


Візьміть ложку меду і додайте краплю йоду, результат відразу виявиться. Якщо мається борошно або крохмаль, рідина набуде синюватого відтінку.

перевірка меду йодом

Перевірка меду сірником або запальничкою

Для цього експерименту візьміть папір, сірники, трохи меду.

→ Розподіліть продукт на шматочку листа та підпаліть. Папір повинен обгоріти, високоякісний мед при цьому не змінить колір:

  • якщо в меді, що розтопився, утворюються шматочки воску, значить, продукт натуральний;
  • якщо зацукрований мед підпалити, він безшумно розплавиться. З'явилися шипіння та тріск? Це фальсифікат!

перевірка меду сірником

Перевірка меду водою

Ще одним нескладним способом перевірки є використання звичайної води. Візьміть чайну ложку меду кімнатної температури та додайте її у воду. За наявності цукру, або інших підсолоджувачів, він швидко розчиниться. Якщо з'явився осад, то є домішки, зокрема борошно.

перевірка меду водою

Як визначають якість меду у лабораторії?

Натуральність продукту можна достовірно визначити лише у лабораторних умовах. Така перевірка буде оптимальним варіантом, особливо перед оптовою закупівлею.


Будь-який продавець повинен надавати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки та сертифікат відповідності (експертний висновок). Документ, що верифікує якість, включає печатку лабораторії та відмітку про проходження радіологічного контролю.

 

Лабораторний аналіз меду визначає кількісні показники продукту та відповідність технологій його обробки. Для цього вимірюють два основні параметри: діастазне число (ферментативна активність) та гідроксиметилфурфуролу (ГМФ).

Якщо продукт перетоплювали або він є торішнім, тоді вміст ГМФ у ньому збільшиться, а діастазу зменшиться. Значення діастази має коливатись в межах від 3 до 50 одиниць Готе. А вміст ГМФ в 1 кг меду має перевищувати 25 мг.

лабораторний аналіз меду

Повний аналіз включає оцінку смаку, запаху, густини, вологості, електропровідності, кислотності, наявність важких металів, домішок та пестицидів. Крім того, при аналізі вимірюють кількість цукрів, що редукують. Перевіряється вміст таких сахаридів: глюкоза, мальтоза, сахароза, фруктоза, тураноза за методикою, описаною в ДСТУ 4497:2005.


Експертна оцінка проводиться методом рідинної хроматографії, колориметрії, титрування, спектрофотометрії за Уайтом, рефрактометрії, центрифугування.

 

Відповідно, у процесі дослідження використовують: спектрофотометри, центрифуги, хроматографи, колориметри та потенціометричні прилади.

 

Перевірка органолептичних властивостей та складу гарантують безпеку. Результати експертної оцінки свідчать про високу якість продукту та його відповідність стандартам.

 

Залишилися питання стосовно лабораторного визначення якості меду? Запитуйте спеціалістів компанії Вента Лаб по номеру телефону 0 800 306 725, або пишіть на електронну пошту info@ventalab.ua.


Більше інформації доступно на сайті: https://ventalab.ua