Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » Що з обіцяним житлом від держави?

Що з обіцяним житлом від держави?

Категорія: Новини Позиція, Економіка
Що з обіцяним житлом від держави?Навесні влада зобов'язалася забезпечити дахом над головою всіх, хто залишився без домівки. 2,4 мільйона українців втратили оселі за час війни. Це попередня цифра, оскільки в умовах воєнного стану і тимчасової окупації деяких регіонів точно порахувати кількість житла, непридатного для проживання, неможливо.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого по 18 жовтня на доступних для підрахунку територіях зафіксовано майже 160 тис пошкоджених або зруйнованих об'єктів. З них 60% – із ступенем руйнування понад 50%, пише Економічна правдв.

У квітні заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що влада до зими 2022 року забезпечить житлом тих, хто цього найбільше потребує. План полягав у підготовці 53,4 тис квартир для 186 тис українців.

Побудувати на замовлення держави планували 32 тис квартир.

У кінці літа стало зрозуміло, що "зайвих" 65 млрд грн у кошторисі охопленої війною країни немає: дефіцит державного бюджету з початку 2022 року становить 600 млрд грн.

У серпні Тимошенко презентував програму відновлення житла західним політикам та дипломатам у рамках Fast Recovery Plan.

За планом Офісу президента, тепер кошти на будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) мали надходити від країн-партнерів. Про чіткі терміни будівництва в презентації вже не йшлося.

Проте на заваді реалізації програми, презентованої Тимошенком, стали не терміни, а гроші. На початку листопада на будівництво житла з держбюджету не виділили жодної гривні. Не вдалося залучити і закордонні гранти.

ЕП надіслала запит Тимошенку щодо того, як держава розв'язує проблему забезпечення житлом ВПО, але за два тижні відповіді не отримала.

Заздалегідь усвідомлюючи нереалістичність обіцянок влади побудувати і викупити житло для всіх, хто цього потребує, експерти пропонували інші підходи. Серед них – компенсація нужденним вартості оренди квартир або видача цільових сертифікатів на придбання житла.