Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Вартість газу в Європі зросла більш ніж на 6,5% на тлі холодної погоди

Вартість газу в Європі зросла більш ніж на 6,5% на тлі холодної погоди

Категорія: Головне, Економіка
Вартість газу в Європі зросла більш ніж на 6,5% на тлі холодної погоди У ході торгів 29 листопада ціна газових ф'ючерсів із постачанням у грудні на голландському хабі TTF піднімалася більш ніж на 6,5 відсотка до закриття попередньої сесії. У верхній точці вартість палива підскочила до 1445 доларів за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі ICE.

Ціни почали зростати у другій половині листопада, після початку опалювального сезону у Європі. При цьому газ дорожчає не так сильно, як у серпні, коли ціни різко підскочили до $3801 за тисячу кубометрів, побивши історичний рекорд. На момент написання матеріалу вартість газу трохи опустилася до 1439 доларів за тисячу кубометрів.

Аналітики Bloomberg пояснюють зростання цін тим, що країни почали витрачати запаси палива із підземних газових сховищ (ПСГ) на тлі холодної погоди в регіоні. Метеорологи прогнозують «особливо низькі» температури у північній частині континенту, починаючи з наступного тижня, що підвищить потребу Європи у газі.

На даний час у середньому по Європі сховища заповнені на 94 відсотки, за даними асоціації Gas Infrastructure Europe. До початку опалювального сезону запаси країн становили приблизно 100 відсотків, трейдери уважно стежать за темпами відбору газу із ПСГ.

Раніше ціни різко підскочили на тлі оголошення "Газпрому" про можливе скорочення постачання газу до Європи через територію України. Компанія опублікувала відповідне попередження після того, як зафіксувала осідання газу, призначеного для постачання до Молдови, в Україну.