Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » ICE: газ у Європі у листопаді подорожчав на 18% до $1558 за тисячу кубометрів

ICE: газ у Європі у листопаді подорожчав на 18% до $1558 за тисячу кубометрів

Категорія: Головне, Економіка
ICE: газ у Європі у листопаді подорожчав на 18% до $1558 за тисячу кубометрів Газ у Європі за підсумками листопада подорожчав на 18 відсотків порівняно із показниками на кінець листопада. Ціна за тисячу кубометрів піднялася до 1558 доларів. Про це свідчать дані лондонської біржі ICE про грудневий та січневий ф'ючерси.

Середня ціна газу в Європі у листопаді становила 1259 доларів за тисячу кубометрів, при тому, що у жовтні ціни доходили до 1379 доларів за тисячу кубометрів.
 
Це зумовлювалося вищою вартістю палива у першій половині жовтня на тлі активного заповнення європейських підземних сховищ (ПСГ) та наслідків пошкоджень газопроводів «Північний потік».

Причинами зростання цін до кінця листопада називають похолодання і, як наслідок, початок опалювального сезону, який європейська влада максимально відкладала. Наразі країни Європи щодня нарощують темпи відбору газу зі своїх сховищ.

Також до кінця листопада у Євросоюзі значно впала частка вітрогенерації у виробленні електроенергії. Її зниження призводить до більшого використання газу для побутових потреб та в промисловості.

Раніше повідомлялося, що ціни на газ перевищили позначку 1500 доларів за тисячу кубометрів вперше з 14 жовтня. При цьому вартість газу поки що далека від рекордної позначки 3801 долар за тисячу кубометрів, досягнутої в серпні.