Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » FT: президент Франції Макрон побачив «розкол Заходу» у майбутньому через закон США про клімат

FT: президент Франції Макрон побачив «розкол Заходу» у майбутньому через закон США про клімат

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
FT: президент Франції Макрон побачив «розкол Заходу» у майбутньому через закон США про кліматПрезидент Франції Еммануель Макрон передрік «розкол Заходу» через новий закон про інфляцію та клімат (Акт про зниження інфляції, The Inflation Reduction Act, IRA), прийнятий у США. Про це пише Financial Times (FT).

«Заходи кількох місяців, зокрема IRA, — це заходи, які розколять Захід. <...> Нам необхідно координувати та повторно синхронізувати наші політичні програми», — висловився французький лідер.

Побоювання Макрона та Європи загалом пов'язані з американським пакетом субсидій та податкових пільг на суму 369 мільярдів доларів для підтримки зеленого бізнесу США.
 
Закон має набути чинності 1 січня, він передбачає скорочення податків та пільг у сфері енергозабезпечення підприємств, що відкриваються на території США. У Європі впевнені, що закон спонукає компанії перекласти інвестиції з Європи і заохочуватиме людей купувати все американське.

30 листопада Макрон прибув із офіційним візитом до США. Найближчими днями французький президент зустрінеться з американським колегою Джо Байденом, з яким обговорить Акт щодо зниження інфляції.
 
За даними France24, Макрон спробує умовити Байдена пом'якшити закон. "Я думаю, що він суперечить нормам Світової організації торгівлі і є недружнім", - прокоментував прийняття IRA французький лідер.