Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » Айтішники попередили про шпигунство російських навігаторів

Айтішники попередили про шпигунство російських навігаторів

Категорія: Новини Позиція, Наука та IT
Айтішники попередили про шпигунство російських навігаторівIT-фахівці вказали, що на серверах російських компаній зберігаються зібрані про українців дані, які можуть використовуватися з метою заподіяння шкоди нацбезпеці країни.

Асоціація IT Ukraine долучилася до ініціативи, спрямованої на заборону дії та використання в Україні російських сервісів-навігаторів, зокрема 2GIS, Navitel, "Яндекс", CityGuide тощо.

В асоціації вказали, що в Україні працюють декілька таких сервісів, власники яких перебувають у Росії. Коли громадяни України використовують ці додатки, вони збирають GPS-дані користувача та передають інформацію, пов'язану з локацією, часом та швидкістю.

ІТ-спільнота вважає, що за умов воєнного стану це є неприпустимим ризиком, який потрібно максимально швидко усунути. Аналогічні сервіси можна знайти в інших країнах.

З огляду на це асоціація звернулася з пропозицією застосування санкцій проти власників російських додатків до президента Володимира Зеленського, міжнародної експертної групи Єрмака-Макфола та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

"Ми закликаємо всіх користувачів не відкладати та якнайшвидше видалити зі своїх смартфонів ворожий софт, ще до того, як він стане недоступним", - вказали в об'єднанні.