Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Євросоюз офіційно підтвердив рішення щодо стелі цін на російську нафту

Євросоюз офіційно підтвердив рішення щодо стелі цін на російську нафту

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Євросоюз офіційно підтвердив рішення щодо стелі цін на російську нафтуУвечері 2 грудня Європейський Союз офіційно підтвердив рішення про стелю цін на російську нафту, ухвалене після тривалих обговорень. Відповідна публікація з'явилася у Twitter-акаунті чеського головування у Раді Євросоюзу.

Конкретний рівень раніше дізналося агентство Bloomberg — йдеться про 60 доларів за барель. Головною перешкодою для розв'язання була позиція Польщі: більша частина держав пропонувала діапазон 65-70 доларів за барель, але Варшава виступала радикально, вимагаючи встановити обмеження в 30 доларів.

А умовою для ухвалення рішення був консенсус усіх країн Європейського союзу. Вихідно очікувалося, що деталі буде оголошено вже 23 грудня, але Варшава компроміс заблокувала. Польща вважала вищий рівень щедрим подарунком для Росії, оскільки він дозволяє продовжувати заробляти на постачанні нафти.

Схема із граничними цінами на нафту спочатку розроблялася на рівні G7, і несподівану підтримку вищій стелі надали США. За даними Reuters, на початок грудня вони закликали європейських колег з обережністю підходити до встановлення жорстких обмежень, не ґрунтуючись лише на даних про те, що деякі партії російської Urals і так продаються дуже дешево.