Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Bloomberg: річна інфляція у Туреччині знизилася вперше за півтора року до 84,4% у листопаді

Bloomberg: річна інфляція у Туреччині знизилася вперше за півтора року до 84,4% у листопаді

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Спорт
Bloomberg: річна інфляція у Туреччині знизилася вперше за півтора року до 84,4% у листопаді Річна інфляція у Туреччині сповільнилася вперше за півтора року з 85,5 відсотка у жовтні до 84,4 у листопаді, пише Bloomberg. При цьому інфляція в країні, як і раніше, залишається близькою до найвищої з 1998 року.

Ключовими причинами для уповільнення темпу зростання споживчих цін стали ефект високої бази листопада минулого року та відносна стабільність турецької валюти за останні місяці, зазначає агентство. Водночас у місячному вирахуванні ціни зросли на 2,9 відсотка.

Споживчі ціни можуть знову прискорити зростання, якщо влада вживе додаткових заходів стимулювання економіки напередодні президентських виборів. Проте, листопадове опитування Центрального банку Туреччини показало, що експерти очікують зниження річної інфляції до кінця року до рівня 68 відсотків. Сам ЦБ прогнозує скорочення до 65 відсотків, що у 13 разів вище, ніж офіційний цільовий показник у п'ять відсотків.

"Хоча річна інфляція сповільниться через ефект бази, пов'язаний з падінням ліри рік тому, основні тенденції залишаються тривожними", - сказав стратег Societe Generale Марек Дрімаль.

До різкого зростання інфляції призвела м'яка грошово-кредитна політика нинішнього президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, в рамках якої ЦБ зберігає низьку ключову ставку для підтримки дешевого кредитування та економічного зростання на шкоду ціновій стабільності. У листопаді ЦБ Туреччини вкотре знизив ключову ставку на 1,5 процентних пункти до 9 відсотків.

Ердоган змінив відразу кілька голів Центробанку для проведення своєї політики. З цього моменту турецька валюта знецінилася втричі по відношенню до долара. Рік тому глава держави обіцяв, що послідовне зниження ставки закриє змогу прискорити інфляцію. Тоді у листопаді 2021 року інфляція становила 21,3 відсотка.