Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » В Угорщині спостерігається ажіотажний попит на бензин після введення стелі нафтових цін

В Угорщині спостерігається ажіотажний попит на бензин після введення стелі нафтових цін

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
В Угорщині спостерігається ажіотажний попит на бензин після введення стелі нафтових цінВідразу після запровадження обмежень на морські постачання російської нафти до Євросоюзу на угорських АЗС перестало вистачати палива. Окремі заправки у центрі Будапешта у вівторок, 6 грудня, припинили роботу, бо у них не залишилося бензину.

Співробітники АЗС кажуть, що паливо закінчилося напередодні увечері, а коли його привезуть, вони не знають. У свою чергу, найбільша угорська нафтогазова компанія MOL, яка забезпечує своєю продукцією 85 відсотків АЗС у країні, стверджує, що поки не може працювати на повну потужність, відновитися після ремонту вона зможе за кілька тижнів.

Угорщина є найлояльнішим по відношенню до Росії членом Євросоюзу, а в питанні поставок нафти в регіон виступала як союзник. Завдяки її зусиллям постачання нафтопроводом «Дружба» було виведено з-під нафтового ембарго.

Глава угорського МЗС Петер Сійярто підкреслив, що Будапешт послідовно блокував найбільш масштабні рішення і домігся для себе винятків.

Керуючий директор MOL Дьєрдь Бача пояснив, що дефіцит бензину та дизельного палива треба покривати за рахунок імпорту. Власними силами, визнав він, компанія не впорається, четверта частина всієї мережі вже порожня.

Чи хтось із сусідніх країн готовий допомогти Угорщині, Бача не уточнив. Раніше прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб запропонував побудувати трубопровід до Угорщини для постачання алжирського газу, щоб енергетика країни не була настільки міцно прив'язана до Росії.