Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Анатомія та біомеханіка стопи

Анатомія та біомеханіка стопи

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Здоров'я

Анатомія та біомеханіка стопи В анатомічній будові стопи виділяються три відділи: передплюсни, плюсни та фаланги пальців. Стопа складається з 28 кісток, які розділені на три групи.


Кістки передплюсні. У цю групу входять 7 кісток: таранна, п'яткова, кубоподібна, човноподібна, перша, друга та третя клиноподібні кістки, - пише https://anatomia.org.ua/news/.


Кістки плюсни. До цієї групи входять 5 кісток: I – V плюсневі кістки.

 

Фаланги пальців стопи. У цю групу входять 14 кісток: у I пальця є дві фаланги і в інших – II – V – пальців – є три фаланги.

 

Постійними сесамоподібними кістками є дві кістки, що знаходяться під головкою I плюсневої кістки.

 

У стопі налічується 20 суглобів, які мають 24 ступені свободи.

 

Гомілковостопний суглоб утворений за рахунок епіфізів кісток гомілки та таранної кістки. Він зміцнюється з медіального боку дельтовидним зв'язуванням, що складається з 4 зв'язок, а з латерального боку трьома зв'язками.

 

Таранно-п'ятковий суглоб утворюється передніми суглобовими поверхнями таранної та кістки п'яти. Він зміцнюється п'ятьма зв'язками.

 

Таранно-п'ятково-човноподібний суглоб утворюється передніми суглобовими поверхнями таранної та п'яткової кісток, головкою таранної кістки та суглобовою поверхнею човноподібної кістки. Суглоб укріплений двома зв'язками.

 

П'ятково-кубоподібний суглоб утворюється суглобовими поверхнями кістки п'яти і кубоподібної, зміцнюється двома зв'язками.

Поперечний суглоб передплюсни (суглоб Шопара) є зчленуванням між п'ятковою і таранною і між човноподібною і кубоподібною кістками, що зміцнюється однією зв'язкою.

 

Клиноводно-кубовидно-човноподібний суглоб утворюється з'єднанням човноподібної кістки з першою, другою і третьою клиноподібними кістками, всіх клиноподібних кісток між собою, а також з'єднанням кубовидної, човноподібної та третьої клиноподібної кісток. Він укріплений сімома зв'язками.

 

Плюсне-передплюсневі суглоби. Суглоб між I плюсневою та першою клиноподібною, суглоб між II та III плюсневими кістками та другою та третьою клиноподібними кістками, суглоб між IV та V плюсневими кістками та кубоподібною кісткою. Він укріплений клиновидно-плюсневими зв'язками.

 

Плюснефалангові суглоби у кількості п'яти, у яких головка плюсневой кістки з'єднується з основою основної фаланги відповідного пальця. Міжфалангові суглоби у кількості дев'яти утворюються головками фаланг з основами дистально розташованих фаланг.

 

Величезна складність і взаємопов'язаність всіх рухів, що мають місце у стопі, дають підставу виділити в стопі ряд функціональних одиниць, що полегшує аналіз біомеханіки кінцівки. Функціональна одиниця є елементом системи, яка виконує складні рухи. До складу функціональної одиниці можуть входити одна або кілька кісток і суглобів з навколишніми м'якими тканинами.

 

Для оцінки функції стопи найбільш важливими функціональними одиницями є периталарне зчленування та перший промінь.

Периталарне зчленування – це суглоби навколо таранної кістки. До його складу входять гомілковостопний, підтаранний та середньоплюсневий суглоби. Кожен із суглобів, що входять до периталарного зчленування виконує свою функцію, яка обумовлена анатомічною будовою.

 

Гомілковостопний суглоб. У ньому здійснюється згинання та розгинання стопи, а також трансляція, тобто рух у сагітальній площині вперед і назад.

 

Таранно-п'ятковий або підтаранний суглоб.

 

Середньоплюсневий суглоб. Включає в себе ще два суглоби: таранно-човноподібний і п'ятково-кубоподібний. Суглоби мають дві осі, які дозволяють здійснювати еверсію та інверсію переднього відділу стопи. Ці рухи вважаються відносно простими.

Еверсія – це поворот внутрішнього краю стопи у підошовному напрямку.

 

Інверсія є підйомом внутрішнього краю стопи в тильному напрямку.

 

У периталарному зчленуванні основними рухами є згинання, розгинання, еверсія, інверсія та трансляція. Іноді еверсія та інверсія поєднуються єдиним терміном ротація.

 

У зв'язку з великою значимістю для перекату стопи перший промінь стопи виділяється як окремої функціональної одиниці. До складу першого променя входять I плюснева та перша клиноподібна кістки. Рухливість першого променя визначається станом першого плюсне-клиноподібного суглоба.