Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Узбекистан відкинув ідею газового союзу з Росією

Узбекистан відкинув ідею газового союзу з Росією

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Узбекистан відкинув ідею газового союзу з РосієюГазова угода з Росією, навіть якщо її укладуть, не отримає політичної зміни, а це буде один із комерційних контрактів. Таким чином, повідомлення про укладення потрійного газового союзу Росії, Казахстану та Узбекистану прокоментував віце-прем'єр і міністр енергетики Узбекистану Жорабек Мірзамахмудов, передає Reuters.

Він підтвердив, що Москва та Ташкент ведуть переговори про постачання газу, але відкинув ідею, що йдеться саме про союз, а не про технічний контракт.
 
"Ми ніколи не погодимося на політичні умови в обмін на газ", - підкреслив чиновник.

Про ініціативу президента Росії Володимира Путіна на зустрічі з прем'єр-міністром Росії Михайлом Мішустіним наприкінці листопада розповів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв. При цьому жодних подробиць він не навів, лише зазначив, що Путін готується зателефонувати на цю тему главі Узбекистану Шавкату Мірзієєву.

У свою чергу прес-секретар російського лідера Дмитро Пєсков назвав маршрут постачання газу до регіону надзвичайно актуальним. Експерти вважали можливий проект у цій сфері досить сирим і не побачили у ньому великих перспектив.

Росія потребує нових ринків постачання газу у зв'язку зі втратою значної частки європейського ринку. На тлі початку спецоперації в Україні керівництво Євросоюзу різко прискорило відмову від російських енергоносіїв, внаслідок чого експорт «Газпрому» з початку року в зарубіжжя впав майже вдвічі. Перенаправити газ до Китаю компанія не в змозі через відсутність трубопровідної інфраструктури, тому в останні місяці стало відомо відразу про кілька нових ініціатив.