Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Reuters: країни ЄС погодили стелю цін на газ на рівні 180 євро

Reuters: країни ЄС погодили стелю цін на газ на рівні 180 євро

Категорія: Головне, Політика
Reuters: країни ЄС погодили стелю цін на газ на рівні 180 євроКраїни Євросоюзу (ЄС) узгодили стелю цін на газ. Про це повідомляє Reuters із посиланням на чеське головування у Раді ЄС.

Стеля цін буде введена з 15 лютого. Механізм активуватиметься в тому випадку, якщо ціна газових ф'ючерсів за індексом TTF з поставкою наступного місяця протримається вище за позначку 180 євро за мегават-годину протягом трьох днів. Reuters також зазначає, що стеля цін на газ спочатку не поширюватиметься на позабіржові угоди.

До того ж, згідно з поданою раніше заявою угорського МЗС, запровадження обмежень підтримували не всі країни ЄС — крім самої Угорщини, йдеться про ще вісім держав. Тим не менш, підтримки виявилося достатньо для позитивного рішення.

Щодо конкретного рівня, то вдень 19 грудня у Франції називали вищу можливу позначку нової стелі — 188 євро за мегават-годину. За словами глави міненерго країни, для Парижа комфортною граничною ціною було б 260–200 євро (близько 2,9–2,2 тисяч доларів за тисячу кубометрів).