Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Зеленський затвердив закон про відбір суддів

Зеленський затвердив закон про відбір суддів

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Зеленський затвердив закон про відбір суддівПрезидент України Володимир Зеленський ухвалив закон про відбір суддів Конституційного суду країни (КСУ), незважаючи на рекомендації Венеціанської комісії доопрацювати документ.

«[Закон №7662] 20 грудня 2022 року повернуто [до Верховної Ради] за підписом від президента», — заявив український парламент про законопроект, підтриманий Радою 13 грудня.

Як зазначає агентство, днем раніше Венеціанська комісія рекомендувала доопрацювати зазначений законопроект, у тому числі включити ще одного члена із незалежних міжнародних експертів до Дорадчої групи, яка проводитиме перевірку кандидатів до Конституційного суду.
 
Уточнюється, що правознавці України закликали владу республіки прислухатися до рекомендацій, оскільки це може вплинути на вступ країни до Європейського Союзу.

У листопаді 2021 року КСУ відмовився скласти присягу суддів Олександра Петришина та Оксану Грищук, чиї кандидатури запропонував Зеленський. Суд викрив українського президента у спробі порушити закони республіки. Згідно з повідомленням КСУ, це призвело б до незаконного збільшення складу до 20 членів, а також нелегітимності діяльності органу.