Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Байден заявив про відкритість Зеленського до діалогу щодо миру

Байден заявив про відкритість Зеленського до діалогу щодо миру

Категорія: Головне, Політика
Байден заявив про відкритість Зеленського до діалогу щодо миру Президент США Джо Байден заявив, що глава України Володимир Зеленський відкритий до діалогу щодо миру з Росією. Про це він повідомив на прес-конференції за підсумками переговорів із українським лідером.

"Президенте Зеленський, ви дали чітко зрозуміти, що відкриті для досягнення... дозвольте мені перефразувати. Ви відкриті до досягнення миру, справедливого світу", - заявив президент США. 

За словами Байдена, президент Росії Володимир Путін "не має наміру припиняти цю війну". «І США мають намір гарантувати, щоб доблесний український народ продовжував мати засоби для захисту своєї країни», — заявив глава Білого дому.

Зеленський прибув до США у середу, 21 грудня. Він заявив, що його візит став можливим завдяки відновленню контролю за ситуацією в Україні з використанням західної військової допомоги.

Український лідер зазначив, що хотів приїхати до США раніше, але не міг, «бо ситуація була надто важкою».

"І зараз, якщо я приїхав, це означає, що ми контролюємо ситуацію завдяки підтримці, насамперед завдяки вашій підтримці", - заявив Володимир Зеленський на зустрічі з Байденом.

Політик також вручив Байдену медаль українського командира батареї реактивних систем залпового вогню HIMARS. Американський лідер відреагував на подарунок фразою: "незаслужено, але ціную".

«Чудові новини» для України

Зеленський після зустрічі з Байденом пообіцяв повернутись в Україну з «чудовими новинами». Український лідер також заявив про новий етап у відносинах зі Сполученими Штатами. За його словами, за останні 300 днів відносини між державами стали по-справжньому союзницькими.

"Ми маємо чудові новини, з якими я повертаюся додому. Президент Байден оголосив про новий пакет військової підтримки, головна частина якого – це комплекси Patriot. Це значно зміцнить нашу систему протиповітряної оборони", - додав Володимир Зеленський.

Український лідер також висловив сподівання, що конгрес підтримає пакет допомоги у 45 мільярдів доларів.

Зеленський наголосив, що докладно обговорив з американським колегою спільні стратегічні кроки у майбутньому. Він заявив, що на сьогоднішній день є чітке розуміння, як буде посилено оборонні можливості української сторони в найближчі місяці.

Український лідер також заявив, що розраховує на збереження двопартійної підтримки з боку Конгресу США, незалежно від зміни його складу.

"Незалежно від змін у Конгресі, я впевнений, що збережеться підтримка з боку обох партій та обох палат", - підсумував український лідер.