Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » WSJ: Росія та європейська частина НАТО розпочали «перегонку за переозброєння» після початку війни в Україні

WSJ: Росія та європейська частина НАТО розпочали «перегонку за переозброєння» після початку війни в Україні

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
WSJ: Росія та європейська частина НАТО розпочали «перегонку за переозброєння» після початку війни в Україні Європейські країни НАТО, де розташовані одні з найбільших заводів з виробництва зброї, зіткнулися з нестачею потужностей через «небачені з часів Другої світової війни темпи» витрати запасів з боку України. Нестача потужностей також ставить під загрозу обороноздатність НАТО, пише The Wall Street Journal.

«Війна на виснаження між Росією та Україною тепер перетворюється на гонку за переозброєнням між Москвою та європейськими членами НАТО, які щосили намагаються зміцнити свою оборону у світлі зростаючої загрози з боку Кремля», — пише WSJ.

За словами експерта з міжнародної безпеки Ніко Ланге, жодна країна НАТО, крім США, не має ні достатнього запасу озброєнь для ведення великої артилерійської війни, ні промислових потужностей для створення таких резервів. Глава виробника зброї Nammo AS Мортен Брандтцег вважає, що нестача снарядів і ракет значною мірою пов'язана зі зміною військових доктрин союзників по НАТО в останні десятиліття: «замість планування наземних боїв у стилі Другої світової війни вони зосередилися на цілеспрямованій, асиметричній війні проти неї» .

Власник чеської компанії-виробника артилерійських снарядів Czechoslovak Group AS Міхал Стрнад розповів, що Україна щомісяця використовує до 40 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів, тоді як загальне виробництво таких снарядів у Європі становить близько 300 тисяч на рік. У зв'язку з цим згадана Nammo збирається випускати вдесятеро більше артилерійських снарядів, ніж зазвичай, а Czechoslovak Group подвоїть виробництво 155-міліметрових снарядів до 100 тисяч до 2023 року.