Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Ціна на російську нафту наблизилась до 40 доларів за барель

Ціна на російську нафту наблизилась до 40 доларів за барель

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Ціна на російську нафту наблизилась до 40 доларів за барельУ ході торгів на Санкт-Петербурзькій товарно-сировинній біржі (СПбМТСБ) вартість російського сорту нафти Urals опустилася більш ніж на вісім відсотків, прямуючи у бік 40 доларів за барель, свідчать дані майданчики.

Договір на продаж 10 тисяч тонн нафти укладено за ціною 218 мільйонів рублів, що за курсу долара в районі 70 рублів становить 42,48 долара за барель. Попередні дані про продаж фізичних партій сирої нафти на СПбМТСБ публікувалися минулого року, і тоді ціна перевищувала 47 доларів за барель.

При цьому вартість еталонного сорту Brent, навпаки, зростає на тлі позитивних очікувань інвесторів через ослаблення коронавірусних обмежень у Китаї. На середину дня 9 січня вона перевищила 81 долар за барель.

Раніше Мінфін повідомив, що у грудні, після набуття чинності ембарго Євросоюзу на морські постачання російської нафти та стелі цін на них з боку ЄС, країн G7, Австралії, Норвегії та Швейцарії, середня вартість сорту Urals склала 50,5 долара за барель. Це на третину нижче, ніж середній результат у 2022 році.

За збереження такої вартості сировини російський бюджет, ухвалений з дефіцитом у три трильйони рублів за ціни нафти 70 доларів за барель, недорахується ще 2,1-2,9 трильйона рублів. Відповідно, за вартості нафти в районі 40 доларів дефіцит зросте.

Однією із можливих причин зниження ціни Urals може бути відмова Німеччини від закупівель російської нафти з 2023 року. Постачання у більш віддалені регіони обходяться дорожче, що збільшує дисконт по відношенню до сорту Brent.