Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Мер Києва: місту не вистачає 30% електроенергії, колапс може статися будь-якої миті

Мер Києва: місту не вистачає 30% електроенергії, колапс може статися будь-якої миті

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Мер Києва: місту не вистачає 30% електроенергії, колапс може статися будь-якої митіМер Києва Віталій Кличко заявив в інтерв'ю агентству Рейтер, що українській столиці не вистачає приблизно третини необхідної електроенергії, і система може обрушитися в будь-який момент.

З середини жовтня армія РФ регулярно проводить масовані обстріли української енергетичної інфраструктури, намагаючись пошкодити електростанції та розподільчі потужності. У зв'язку з цим у країні, зокрема в Києві, запроваджено віялові відключення електроенергії, в деяких випадках владі доводиться проводити аварійні відключення.

"Ми не говоримо про колапс, але він може статися будь-якої секунди, тому що будь-якої секунди російські ракети можуть зруйнувати нашу критичну інфраструктуру в нашому рідному місті Києві і не тільки в Києві, в інших містах теж, - сказав Кличко. - Зараз в Києві маємо дефіцит енергії приблизно 30%".

Сергій Коваленко, голова компанії "Ясно", що постачає електроенергію та газ у Києві, уточнив, що зараз столиця отримує "974 МВт із необхідних 1600".

"Ситуація продовжує бути складною та обмеження зараз – це єдина можливість не зробити все ще гіршою", - написав Коваленко у своєму "Фейсбуці".

Він пояснив, що зараз країна відчуває значний дефіцит у генерації електроенергії. За словами Коваленка, до війни в енергосистемі України 55% виробництва електрики припадало на атомні електростанції, ТЕС та ТЕЦ – 29%, гідроелектростанції – 7% та 9% – на відновлювані джерела енергії.

Але зараз атомні електростанції працюють не повною мірою, оскільки найбільша з них, Запорізька АЕС, окупована росіянами та не постачає енергію.

При цьому внаслідок російських ударів також пошкоджено ТЕС, які використовуються "для швидкого балансування генерації та споживання", пояснив Коваленко.
 
"Тому намагаються використати гідроелектростанції, але, як ми знаємо, вони вимагають часу на відновлення", - продовжив голова компанії "Ясно".

"Всі сили енергетиків зараз спрямовані на відновлення. Ремонти продовжуються. Тому варто виявити терпіння", - робить висновок Коваленко.