Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Bloomberg: ЄС шукає законних способів використовувати заморожені активи РФ для допомоги Україні

Bloomberg: ЄС шукає законних способів використовувати заморожені активи РФ для допомоги Україні

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Bloomberg: ЄС шукає законних способів використовувати заморожені активи РФ для допомоги УкраїніЄвропейський союз починає шукати способи використати заморожені кошти російського Центрального банку для допомоги у відновленні України, пише Bloomberg, посилаючись на обізнаних співрозмовників.

За словами джерел, країни ЄС повідомили про можливість тимчасового залучення щонайменше 33,8 мільярда євро з активів ЦБ.
 
За оцінками юристів, план реалізуємо у разі, якщо активи нічого очікувати вилучено й у певний момент повернуто Росії.

Законних підстав для того, щоби просто конфіскувати активи та направити їх Україні, немає, хоча на такому рішенні продовжують наполягати окремі держави. Натомість кошти можна буде використовувати для генерації прибутку, який і буде спрямований на фінансування відновлення країни. У задуманому плані існують певні мінуси: якщо замість прибутку управління активами зазнає збитків, то компенсувати втрати доведеться за рахунок європейських грошей.

Ситуацію ускладнює те, що поки що неясно, який обсяг коштів може бути використаний, а для початку потрібно буде визначити, де саме знаходяться активи. Цифра, що наводиться джерелами в 33,8 мільярда євро, може виявитися невірною, але зараз чиновники вважають, що саме така сума залишається на рахунках у європейських банках.

Про ідею отримання прибутку із заморожених активів Росії раніше у січні заявив голова Євроради Шарль Мішель. Він закликав лідерів країн ЄС продовжити переговори щодо цього питання.