Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Bloomberg: у ЄС повідомили про підстави щодо використання активів ЦБ РФ для потреб України

Bloomberg: у ЄС повідомили про підстави щодо використання активів ЦБ РФ для потреб України

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Bloomberg: у ЄС повідомили про підстави щодо використання активів ЦБ РФ для потреб України Юридична служба Євросоюзу (ЄС) повідомила про підстави тимчасово запозичувати щонайменше 33,8 мільярда євро із заморожених активів Банку Росії (ЦБ РФ) для потреб відновлення України. Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

Європейські юристи вважають, що такий план з правового погляду здійснимо за умови, що активи експропріюють. Тобто основну суму запозичення та відсотки у певний момент треба буде повернути Росії.

Законних підстав для того, щоб просто конфіскувати російські активи та направити їх Україні, немає, хоча на цьому наполягають окремі держави. Як пише агентство, представники «Великої сімки» (G7) та ЄС не знайшли чітких юридичних підстав для такого рішення. Натомість Брюссель хоче спочатку об'єднати заморожені російські кошти для отримання прибутку, який можна буде використати для передачі Києву.

Юристи, обговорюючи це питання з послами європейських країн у середу, 25 січня, попередили про можливі мінуси: якщо під час управління активами замість прибутку виникнуть збитки, компенсацію треба буде відшкодовувати за рахунок ЄС чи його держав-членів.

Ситуацію ускладнює те, що поки що неясно, який обсяг коштів може бути використаний, а для початку потрібно буде визначити, де саме знаходяться активи. Цифра, що наводиться джерелами в 33,8 мільярда євро, може виявитися невірною, але зараз чиновники вважають, що саме така сума залишається на рахунках у європейських банках.