Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Газові конвекційні котли: що це таке і який принцип їхньої роботи

Газові конвекційні котли: що це таке і який принцип їхньої роботи

Категорія: Позиція » Статті » Суспільство

Газові конвекційні котли: що це таке і який принцип їхньої роботи Газові конденсаційні котли опалення – це класична проста конструкція, де газовий пальник спалює газ, нагріваючи теплообмінник з теплоносієм, що знаходиться над нею, теплоносій циркулює по системі опалення і віддає тепло. По суті це звичайні, прості, всім відомі газові котли. Вони можуть бути як підлоговими, так і настінними, одноконтурними та двоконтурними, мати відкриту або закриту камеру згоряння.


 

Основним недоліком такої конструкції є межа ефективності. Більшість сучасних конвекційних котлів мають ККД в межах 88-92%, а моделі з найвищим ККД 93-94,5% є не завжди виправданими з фінансової точки зору, адже при прирості всього в 2% вони мають набагато складнішу конструкцію і коштують у 1,5-2 рази дорожче. Але навіть за таких високих для конвекційних котлів показників більша частина тепла з камери згоряння йде через димохід і залишається незадіяною. Температура газів, що відходять, часто досягає 70-80-90°C.

 

Крім того, маловідомим до покупки, але несподіваним і частим недоліком під час експлуатації є утворення димаря конденсату. Зазвичай він утворюється при низькотемпературному режимі опалення, коли температура газів, що відходять через димар падає нижче 50-60°C, особливо, якщо відведення газів проводиться через традиційний, вертикальний димохід, при проектуванні якого часто допускаються відхилення від ДБН.

 

Утворення конденсату в даному випадку означає не просто рідину, а суміш серйозних кислот, що скорочують термін служби димоходу та теплообмінника котла (при попаданні всередину).

 

На коаксіальному димарі, незалежно від температурного режиму опалення, при вуличній температурі нижче -15°C, часто утворюється льоду, яка звужує або повністю перекриває відведення продуктів згоряння, внаслідок чого котел припиняє горіння, автоматика вибиває відповідну помилку.

Переваги і недоліки

Переваги:

  • Простіша конструкція
  • Доступна вартість
  • Наявність енергонезалежних моделей та в цілому широкий вибір на будь-які особливості та ціновий бюджет
  • Широкий функціонал, такий самий, як і у конденсаційних моделей, але за набагато меншу ціну
  • Простота монтажу та експлуатації – з комунікацій лише зворотна та подає лінії, достатньо проводити планове обслуговування.

Недоліки:

  • Обмежена ефективність – отримане від спалювання газу тепло акумулюється не ефективно, досить велика його частина йде в димар
  • Утворення конденсату на стінках димоходу, що знижує термін служби металевих модулів
  • При відводі через коаксіальний димохід більшість конденсату все ж таки відводиться на вулицю, але при сильних морозах замерзає на оголов'ї, ускладнюючи відведення продуктів згоряння.

 

Відмінності конденсаційних газових котлів від конвекційних

Конденсаційні газові котли відрізняються від конвекційних лише складнішим принципом акумуляції тепла.

Конденсаційні моделі мають ту саму конструкцію, але з ще одним додатковим теплообмінником. Після спалювання продукти згоряння проходять триваліший шлях відведення, в якому охолоджуються до точки роси. Утворюється конденсат, який осідає на додатковому теплообміннику і віддає йому (а значить і теплоносію, що циркулює в ньому) невикористану раніше теплову енергію. Звідси і відповідна назва – конденсаційні – конденсату, що акумулюють тепло конденсату відхідних газів.

 

Таким чином, температура відведених продуктів згоряння практично дорівнює атмосферній (зазвичай 25-40 ° C проти 60-90 ° C у конвекційних моделей). ККД конденсаційних моделей зазвичай у межах 103-115%, що передбачає в середньому на 15-25% меншу витрату газу. Якщо перерахувати показники і конвекційних, і конденсаційних не за нижчою (як це прийнято), а за вищою теплотою згоряння (включаючи теплоту водяної пари, що конденсує), то ККД звичайних газових котлів буде в межах 80-85%, а конденсаційних – 92-98% що є істотною перевагою.

 

Вихлоп конденсаційних моделей екологічніший, на оголов'ї димоходу, через нижчу різницю температур відхідних газів і атмосфери, більше не утворюється конденсат. У всіх моделей виключно закрита камера згоряння та коаксіальний димар, що передбачає нижчі вимоги до приміщення та спрощений монтаж; але вартість конденсаційників у 2-3 рази вища

Є ще один істотний недолік – необхідність у відведенні конденсату. Як уже говорилося, це не просто нейтральна рідина, а сильна кислота, яку потрібно грамотно відводити. Зливати кислоту безпосередньо в каналізацію не можна, перед цим її потрібно розбавити у пропорції 10:1, а краще 25:1.

 

Конденсат необхідно нейтралізувати і при зливі в септик, робиться це за допомогою локальної очисної станції – пластикового резервуара з наповнювачам, що нейтралізують. Згідно з відгуками власників, за добу під час роботи котла потужністю 18-24 кВт утворюється 25-40 л конденсату.

 

Якщо зацікавились і плануєте придбати котел газовий конвекційний, найкраще за все це зробити буде на сайті інтернет-магазину «Тепловик» - https://teplovik.net/ua.