Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » "Газпром" збільшив прокачування газу до Європи через Україну до 35,8 мільйона кубометрів

"Газпром" збільшив прокачування газу до Європи через Україну до 35,8 мільйона кубометрів

Категорія: Головне, Політика
"Газпром" збільшив прокачування газу до Європи через Україну до 35,8 мільйона кубометрів Заявка "Газпрому" на транзит газу до Європи через українську газотранспортну систему (ГТС) на 15 лютого зросла до 36 мільйонів кубометрів. Це максимальне добове значення за останній місяць, із 15 січня.

З минулого тижня рівень постачання перебував у межах 30,8 мільйона кубометрів. Але на тлі зниження останніми місяцями біржових цін на паливо в Європі російський трубопровідний газ також подешевшав, що дозволило наростити прокачування.

Постачання йдуть тільки через газовимірювальну станцію (ГІС) «Суджа». «Оператор ГТС України» відмовляється приймати заявки на постачання через ДВС «Збереження», оскільки територія, на якій знаходиться пункт прийому — компресорна станція «Новопськ», залишається під контролем російської армії.

Вартість російського газу, що поставляється трубопроводами, прив'язана до спотових поставок у регіон з деяким тимчасовим лагом. Через це в січні «Газпрому» довелося знижувати прокачування майже вдвічі порівняно із середнім рівнем другого півріччя 2022 року. Однак у лютому ціна на російський газ скоригувалась.