Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Politico: країни Східної Європи стали новим центом тяжіння НАТО

Politico: країни Східної Європи стали новим центом тяжіння НАТО

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Politico: країни Східної Європи стали новим центом тяжіння НАТО Внаслідок конфлікту в Україні, що триває вже рік, центр європейського лідерства зміщується в країни Східної Європи — найбільш очевидно, у бік Польщі. Про це у статті для видання Politico пише позаштатний науковий співробітник Центру аналізу європейської політики (CEPA), офіцер військової розвідки США Челс Міхта.

Зазначається, що польський уряд опинився в авангарді зусиль щодо організації коаліції допомоги Україні в рамках Північноатлантичного альянсу, що призвело до недавнього збільшення західних військових постачань Києву.
 
Успішний тиск Варшави на Берлін і подальше рішення про відправку українській стороні танків Leopard стали політичною перемогою східноєвропейської країни.

«Коаліція Leopard 2, створена Варшавою, виходить за межі Центральної Європи. До неї входять Фінляндія, Норвегія, Іспанія, Нідерланди та Данія, і вона може змінити внутрішню динаміку Європи, змістивши центр тяжкості НАТО із франко-німецького тандему», — сказано у публікації.

На думку автора статті, змінна внутрішня динаміка континенту пов'язана не тільки з політичними іграми або створенням коаліцій усередині НАТО, але з жорсткою силою та готовністю йти на ризик. Міхта звертає увагу, що країни Східної Європи також лідирують у питанні подолання збитків, заподіяних десятиліттями недофінансування оборони, закуповуючи зброю, обладнання та боєприпаси «за цінами, небаченими з часів холодної війни».

Раніше польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Вашингтон та Варшава ведуть переговори щодо можливості нарощування американської військової присутності у Польщі. За його словами, влада Польщі перебуває в процесі обговорення з адміністрацією президента США Джо Байдена того, щоб присутність ЗС США в країні була «більшою мірою постійною».

Моравецький також висловив подяку за відправку Польщі систем ППО Patriot, інших сучасних систем та боєприпасів.