Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Китай опублікував план мирного врегулювання в Україні

Китай опублікував план мирного врегулювання в Україні

Категорія: Головне, Політика
Китай опублікував план мирного врегулювання в Україні МЗС Китаю опублікувало план мирного врегулювання в Україні, документ опубліковано на сайті відомства, він складається з 12 пунктів. 
 
Ключовими моментами є відновлення мирних переговорів та припинення воєнних дій. Пекін також закликав сторони до поваги до суверенітету всіх країн з дотриманням статуту ООН та відмови від менталітету холодної війни.

«Діалог та переговори — єдине життєздатне вирішення української кризи. Необхідно заохочувати та підтримувати всі зусилля, які сприяють мирному врегулюванню кризи. Міжнародна спільнота має залишатися прихильною до правильного підходу до сприяння мирним переговорам», — йдеться в документі.

У плані запропоновано вирішити гуманітарну кризу, забезпечити захист цивільних та військовополонених, у тому числі створивши сприятливі умови для обмінів. Також звертається увага на необхідність безпеки атомних електростанцій та зниження ризиків ядерного конфлікту та застосування хімічної чи біологічної зброї.

Щодо економічних питань врегулювання, Китай запропонував сприяти експорту зерна в рамках чорноморської угоди, припинити односторонні санкції та використання світової економіки в політичних цілях, відновити виробничі та логістичні ланцюжки.

У заключному пункті Пекін закликав до сприяння поновленню України після завершення конфлікту і заявив, що готовий надати допомогу та зіграти конструктивну роль у цьому починанні.

22 лютого постпред Китаю при ООН Чжан Цзюнь обіцяв, що мирний план КНР щодо врегулювання ситуації в Україні представлять найближчим часом. Він також повідомив, що Китай закликає Росію та Україну припинити вогонь і якнайшвидше розпочати мирні переговори.