Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Держсекретар США Блінкен прибув до Казахстану

Держсекретар США Блінкен прибув до Казахстану

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Держсекретар США Блінкен прибув до Казахстану Держсекретар США Ентоні Блінкен прилетів після опівночі за місцевим часом до столиці Казахстану Астани, де зустрінеться з президентом країни Касим-Жомартом Токаєвим, а також проведе зустріч із міністрами закордонних справ усіх п'яти держав Центральної Азії. З Казахстану він пізніше вирушить із візитом до Узбекистану.

Незважаючи на давні зв'язки та багатосторонню залежність від Росії, країни Центральної Азії зайняли підкреслено нейтральну позицію у російській війні з Україною. А президент Казахстану минулого літа, сидячи поряд з Володимиром Путіним, навіть відкрито заявив, що його країна не визнаватиме незалежність ДНР і ЛНР (Росія визнала їх перед початком вторгнення в Україну; восени, однак, вона незаконно анексувала їх як нових суб'єктів РФ) .
 
Минулого тижня під час голосування у Генеральній Асамблеї ООН з резолюції з вимогою негайного виведення російських військ з України усі центральноазіатські держави утрималися чи були відсутні.

Разом з тим ці країни виявилися корисними для Росії як посередники для імпорту товарів із Заходу.

У Вашингтоні вважають, що можуть запропонувати Центральній Азії "щось у сфері економічної взаємодії, але також і у сфері цінностей", - заявив AFP помічник держсекретаря у справах Південної та Центральної Азії Дональд Лю, який до 2021 року обіймав посаду посла США в Киргизстані.