Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Що потрібно знати про ліквідацію підприємства

Що потрібно знати про ліквідацію підприємства

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Гроші

Що потрібно знати про ліквідацію підприємства Однією з найпоширеніших форм ведення бізнесу є товариство з обмеженою відповідальністю. Такий стан справ обумовлений, зокрема, простотою відкриття бізнесу у цій організаційно-правовій формі, а також широкими можливостями податкової оптимізації.


На жаль, навіть найвигідніша форма ведення бізнесу ніколи не є гарантією успіху — саме тому компанії, які перебувають у стані банкрутства, є досить поширеними. Купівля компанії у довірчого керуючого, який веде процедуру реструктуризації чи банкрутства, може стати чудовою можливістю, якщо вміло нею скористатися. Так коли краще купувати компанію і чому це вигідно?


Етапи процедури ліквідації компанії

Відповідно до чинних в Україні правових норм діяльність компанії може бути припинена декількома способами, наприклад, шляхом продажу акцій, оголошення про банкрутство, продажу самої компанії або її ліквідацією. Можлива також Експрес ліквідація ТОВ, ціна і термін такої процедури значно менші, а відповідальність делегується іншим особам. Детальніше про це можна ознайомитися на сайті entire.com.ua


Для початку процедури ліквідації компанії необхідно, щоб усі партнери ухвалили відповідне рішення, згідно із законом рішення має бути ухвалене більшістю голосів – не менше 2/3. Бувають ситуації, коли ця пропорція може бути іншою, особливо якщо статутом цієї компанії передбачено інше.


Також необхідно призначити ліквідатора чи ліквідаторів компанії окремою постановою, причому ліквідатором може бути лише фізична особа, яка має повну дієздатність (зазвичай ліквідаторами є члени правління, але не у всіх випадках).

Слід враховувати, що ліквідатори у товаристві з обмеженою відповідальністю несуть відповідальність за зобов'язаннями компанії (субсидіарна відповідальність), що на практиці означає, що кредитори можуть стягнути активи ліквідаторів, якщо стягнення активів компанії є неефективним. Крім того, ліквідатори також несуть відповідальність за будь-яку податкову заборгованість компанії, що ліквідується, якщо вона виникла в ході ліквідації.

 

Відкриття ліквідації товариства відбувається в день набрання законної сили рішенням суду про розпуск цього товариства та залучення його до ліквідації. Важливо відзначити, що в процесі ліквідації компанія все ще існує та має юридичне існування, хоча до її назви додаються слова «у ліквідації», що є вимогою законодавства. Цю зміну необхідно внести до всіх документів, бланок, на сайт компанії, а також на штампи.

 

Наступним кроком ліквідаторів є складання вступного ліквідаційного балансу, до якого включаються всі активи за їхньою ринковою вартістю. Потім рішення про розпуск компанії має бути подане до компетентного реєстраційного суду у строк, що не перевищує 7 днів з дати прийняття рішення.

 

Ліквідатори зобов'язані оголосити про відкриття ліквідації компанії двічі, і ці оголошення мають бути зроблені протягом двох тижнів до місяця з дати подання повідомлення до реєстраційного суду. Важливо, що у цих оголошеннях ліквідатори повинні закликати кредиторів пред'явити свої вимоги у встановлені законом терміни.

 

Наступним етапом ліквідаційного виробництва підприємства є погашення наявної заборгованості, і навіть розділ майна підприємства, у своїй пріоритетом задоволення вимог кредиторів, які заявили себе у необхідний термін. Якщо кредитор подав заяву після закінчення відповідного строку або вимоги кредитора оскаржуються, відповідні суми депонуються до судового депозитарію.

 

Важливо відзначити, що поділ майна підприємства може відбутися лише після закінчення щонайменше 6 місяців із моменту оголошення відкритті ліквідаційного виробництва та виклику кредиторів. Слід пам'ятати, що поділу підлягає тільки те майно, яке залишилося після погашення всіх належних боргів. Якщо статутом не передбачено інше, майно ділиться між учасниками товариства відповідно до розміру часток, внесених цим учасником.

 

Останнім етапом процедури ліквідації компанії є підготовка звіту про ліквідацію компанії та її подання до компетентного реєстраційного суду. Також необхідно подати заяву до того ж суду про виключення компанії з реєстру компаній. Усі книги та наявна документація товариства, що ліквідується, повинні бути передані особі, зазначеній у статуті, а якщо така особа не зазначена, особі, зазначеній реєстровим судом.

 

Ліквідатор також зобов'язаний повідомити компетентну податкову інспекцію про закінчення ліквідаційного провадження, подавши копію ліквідаційного звіту.