Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Як вибрати правильний розмір гачка?

Як вибрати правильний розмір гачка?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство

Як вибрати правильний розмір гачка? Дивлячись на рибальський гачок, здається, що всі вони однакові, але це зовсім не так. Риболовний гачок – це простий інструмент, відомий людству дуже давно, призначений для надійної фіксації та вилову риби. Але чому одні підходять краще ніж інші, та як вибрати правильний розмір гачка?


Розмір гачка, або як краще рибалити

Виявляється, справа з гачком складніша, ніж здавалося раніше. Техніка риболовлі постійно розвивається, і рибалка ефективна лише тоді, коли кожен елемент набору є ідеально скомпонованим цілим. Розмір гачка також має значення. Він відповідає за підсумковий успіх. Але перш ніж ми перейдемо до питання вибору правильного розміру гачка, вам слід розглянути, для чого він насправді призначений. Одними з найбільш популярних в Україні є потрійні гачки - https://master-hooks.ua/uk/product-category/rybalski-hachky/hachku-trijniku/.

 

По-перше - і це не буде нічого показового, гачок повинен тримати рибу на гачку. По-друге, гачок відповідає за подачу наживки. Чим краще гачок, тим природніше буде поводитися приманка, що, звичайно, збільшує наші шанси. По-третє - у багатьох варіантах, особливо в спінінгової ловлі, гачок, навантажений (зазвичай) свинцевою головкою, є безпосереднім носієм наживки і багато в чому визначає її роботу.

 

 

Орієнтуванняна приманку

Виробники рибальського спорядження пропонують тисячі моделей гачків, що відрізняються формою, матеріалами, з яких вони виготовлені, або кріпленням до основної волосіні (плече або вушко). Серед цих відмінностей один параметр є вирішальним, і це, звичайно, розмір гачка. Якщо говорити простою мовою, то розмір гачка визначається нумерацією. Починаючи від найменших розмірів 26 до найбільших гачків розмірів 1/0 або 2/0. Щоб більш наочно представити окремі розміри, слід навести приклади найбільш часто використовуваної нумерації:


  • 24 – 20 гачків, які ми успішно надіємо на одиночну личинку мотиля чи інші ніжні та дрібні приманки. Це також відповідні тонкі гачки.
  • 18 - 14 буде містити пучок мотиля, кілька шпильок і білих черв'яків. Вони підходять для невеликих рослинних приманок.
  • 12 - 8 міцніших гачків, на які можна успішно набити дендробену, червоних черв'яків, або кукурудзяні зерна.
  • 6 - 4 пучки червоних черв'яків, більші рослинні приманки.
  • 2 і більше: становка спінінгових приманок.

 

Звичайно, наведений вище список лише для ілюстрації. Однак варто зауважити, що гачок слід вибирати відповідно до наживки, а не виду чи розміру риби, яку ми очікуємо зловити. Це найпоширеніша помилка початківців рибалок.


Розмір гачка. Гарантія успіху риболовлі

Ні для кого не секрет, що правильно підібраний розмір гачка – запорука успіху. Приманка повинна поводитися і подаватись природно, тому гачки зроблені з тонкого дроту і не пошкоджують ніжну наживку. Більші розміри, відповідно, сильніші та адаптовані до сильніших риб. Однак правильно зібрана оснастка дозволить висадити велику рибу навіть на найніжніший «дрот». Також варто пам'ятати, що розміри не стандартизовані і можуть відрізнятися в залежності від виробника. Форма, задирок і довжина ручки також важливі. Але це вже зовсім інша історія.