Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » ISW: Москва намагається стримати український контрнаступ погрозами на адресу Запорізької АЕС

ISW: Москва намагається стримати український контрнаступ погрозами на адресу Запорізької АЕС

Категорія: Головне, Політика
ISW: Москва намагається стримати український контрнаступ погрозами на адресу Запорізької АЕС Призначена Москвою окупаційна влада, можливо, намагається ще більше обмежити присутність експертів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, щоб змусити міжнародне співтовариство визнати де-факто російське право власності на станцію, пишуть експерти Інституту вивчення війни (ISW).

10 лютого МАГАТЕ оголосило про затримку запланованої ротації персоналу місії на ЗАЕС із міркувань безпеки. Глава агентства Рафаель Гроссі заявив 20 лютого, що ситуація залишається нестабільною.

22 лютого офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Департамент ООН з питань охорони та безпеки відклав на невизначений термін ротацію персоналу МАГАТЕ без належної причини.

1 березня представник окупаційної адміністрації Запорізької області Володимир Рогов заявив, що західні спецслужби зірвали планову ротацію місії МАГАТЕ, щоб звинуватити Росію у створенні перешкод для роботи експертів.

Крім спроб змусити міжнародне співтовариство визнати власність на станцію, шляхом ескалації погроз на адресу ЗАЕС російська та окупаційна влада, можливо, також намагаються стримати український контрнаступ, вважають в ISW.