Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Білл Екман: США зіткнуться з економічною кризою через банкрутство Silicon Valley Bank

Білл Екман: США зіткнуться з економічною кризою через банкрутство Silicon Valley Bank

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
Білл Екман: США зіткнуться з економічною кризою через банкрутство Silicon Valley BankБанкрутство американського банку Silicon Valley Bank (SVB), про яке стало відомо у п'ятницю, 10 березня, загрожує США серйозною фінансовою кризою, попереджає засновник хедж-фонду Pershing Square Білл Екман. Про це він написав у своєму акаунті у Twitter.

Мільярдер підкреслив, що американська влада має 48 годин, щоб не допустити «краху економіки» країни. Це може статися, якщо до відкриття ринків у понеділок 13 березня уряд не забезпечить гарантію на депозити SVB.

Інші експерти зазначають, що проблеми банку можуть вплинути на ситуацію у всьому банківському секторі США та призвести до банкрутства інших кредитних організацій країни, а також до проблем глобальнішого масштабу. На тлі краху Silicon Valley посилилася волатильність на нафтовому ринку, курс долара перейшов до зниження, а найбільші криптовалюти почали різко зміцнюватися.

Причини банкрутства

Про те, що Silicon Valley було закрито, повідомив Департамент фінансового захисту та інновацій Каліфорнії (CDFPI). ЗМІ відразу ж назвали SVB найбільшим банком, що розорився, з часів кризи 2008 року, коли збанкрутілий Washington Mutual спровокував світову кризу. Каліфорнійський банк перебував на 16-му місці за величиною серед банків США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів.

Крах організації був викликаний великою кількістю проблем, що скупчилися за останні два роки. Остаточно банк занапастив різкий відтік клієнтів на тлі посилення грошово-кредитної політики Федеральної резервної системи (ФРС) США — за один день вони забрали 42 мільярди доларів зі своїх рахунків, щоб перекласти кошти на більш прибуткові активи. Торги акціями SVB були припинені після падіння на 66 відсотків на попередніх торгах.

Проблеми банку почалися після того, як він розмістив депозити в іпотечні облігації та казначейські облігації США із тривалим терміном погашення, сума становила 91 мільярд доларів. У той самий час ФРС почала швидко підвищувати ключову відсоткову ставку задля стримування інфляції, унаслідок чого цінні папери стали знецінюватися. В результаті зараз вони коштують на 15 мільярдів менше, ніж у момент покупки американським банком.