Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » У Європі оцінили наслідки краху американських банків для єврозони

У Європі оцінили наслідки краху американських банків для єврозони

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
У Європі оцінили наслідки краху американських банків для єврозони Єврокомісія (ЄК) вважає, що банкрутство американського Silicon Valley Bank (SVB) не несе прямих ризиків деградації фінансової ситуації в єврозоні, проте припускає існування вторинних ризиків та уважно відстежує ситуацію. Таку оцінку озвучив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні на засіданні Єврогрупи (зустрічі міністрів фінансів країн єврозони).

«Ми маємо вивчати загрозу вторинних ризиків, ми стежимо за цим. Ми, звичайно, підтримуємо контакт з американськими регуляторами та підтримуємо їхні зусилля щодо запобігання деградації фінансової ситуації в США», — наголосив Джентилоні.

Єврокомісар також застеріг від паніки за умов обвалу акцій найбільших європейських банків. За словами Джентилоні, "це очікуване явище в даній ситуації". Більшість міністрів фінансів, які були присутні на заході, також закликали інвесторів та регуляторів у всьому світі до «обережної та виваженої реакції» на крах Silicon Valley Bank.

Раніше 13 березня президент США Джо Байден запевнив американців, що банківська система країни перебуває в безпеці, і пообіцяв, що криза не зашкодить платникам податків. Він підкреслив, що керівництво збанкрутілих організацій буде звільнено та притягнуто до відповідальності.

Байден також засудив свого попередника Дональда Трампа за відміну регуляторних фінансових обмежень, введених адміністрацією Барака Обами після фінансової кризи 2008 року. Президент пообіцяв звернутися до Конгресу та регуляторів банківського сектора з проханням відновити ці норми, щоб уникнути подібних крахів кредитних організацій, а також «щоб захистити американські робочі місця та малий бізнес».