Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Утеплення фасадів - різновиди та переваги

Утеплення фасадів - різновиди та переваги

Категорія: Позиція » Статті » Суспільство

Утеплення фасадів - різновиди та перевагиПошук ефективного способу утеплення фасадів - трудомістке й складне завдання. Ключовий попит споживачів покладається на доступні варіанти, прості в установці та експлуатації. Розглянемо популярні варіанти утеплення фасадів в Києві, Одесі, Миколаєві, Львові та інших містах України, які переваги та недоліки можна отримати в результаті.

 

Існує декілька способів утеплення фасадів будівель. Технології можуть бути розділені на три основні категорії: зовнішнє, внутрішнє утеплення та захист повітряного прошарку. Розглянемо подібніше кожен із типів, включаючи їх основні переваги:

 

  • Зовнішнє утеплення (теплоізоляція зовні) – найпоширеніший метод утеплення фасадів. Цей спосіб полягає у встановленні утеплювача на зовнішній стороні стін будівлі, після чого на нього наноситься захисний шар (наприклад, тиньк, цегляна кладка або інший оздоблювальний матеріал). Таким чином, стіна будівлі залишається всередині без змін, а шар, що ущільнює, перешкоджає вивільненню тепла назовні та замерзанню стін.

  • Внутрішнє утеплення (теплоізоляція зсередини) - це метод утеплення, при якому шар ущільнювача встановлюється на внутрішні поверхні стін будівлі. Цей спосіб може бути дешевшим, ніж зовнішній, але має недолік - можливе зниження розміру приміщення та збільшення рівня вологості всередині будівлі. Також для цього методу утеплення потрібне використання спеціальних пароізоляційних матеріалів для запобігання виникненню конденсату на внутрішній поверхні стін.

  • Утеплення повітряного прошарку - метод дешевший, ніж зовнішнє або внутрішнє утеплення, але може мати обмежену ефективність у тому випадку, якщо повітряний прошарок недостатньо широкий для товстого шару утеплювача. Крім того, необхідно встановити вентиляційні отвори для мінімізації ризиків виникнення цвілі.

 

При самостійному встановленні утеплювача або відсутності достатнього досвіду у проведенні будівельних робіт можуть виникнути складності. Ряд простих порад допоможуть мінімізувати результат помилок та отримати якісний фасад на десятки років ефективної експлуатації.


  1. Правильно розрахувати необхідний метраж утеплювача - не рекомендується проводити будь-які виміри на око, включаючи замірити необхідну товщину.

  2. Установка в невідповідних умовах - ідеальний період для проведення монтажних робіт - суха, тепла погода без опадів. Бажано встановити панелі при температурі не нижче 5 градусів за Цельсієм.

  3. Якісно підготувати поверхні – деякі майстри нехтують ґрунтовкою перед інсталяцією систем утеплення. Подібні помилки можуть призвести до виникнення відшарування, зіпсувавши якість монтажу в цілому.

  4. Надмірна економія — використання мінімальної кількості матеріалу, що клеїть, недотримання ключових технологій може призвести до відривів покриття. Також, відсутність міцної фіксації між стіною та панеллю може призвести до появи цвілі.

 

Запобігти виникненню основних "несподіванок” можна дотримуючись етапів монтажу та при виборі якісних витратних матеріалів. Також, необхідно якісно завершити зовнішнє оздоблення для захисту впливу ультрафіолету, різких перепадів температур і опадів.