Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » У Євросоюзі продовжать план економії газу на рік

У Євросоюзі продовжать план економії газу на рік

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
У Євросоюзі продовжать план економії газу на рік Міністри енергетики країн Євросоюзу схвалили продовження плану заощадження газу ще на рік. Про це пише Reuters.

Йдеться про добровільне скорочення газу на 15 відсотків — держави блоку домовилися про це на початку серпня 2022 року. Дія поточної угоди закінчувалася 31 березня, тепер вона продовжена до 31 березня 2024 року. Блок пішов на такий крок у рамках підготовки до наступного опалювального сезону.

Зниження передбачається, порівняно із середнім показником за останні п'ять років, конкретні рішення для реалізації мети країни обирають самостійно. Для тих держав, які не пов'язані із загальною газовою системою блоку та не синхронізовані із загальноєвропейською електросистемою (йдеться про країни Балтії), передбачені винятки. Також передбачено певні послаблення і для тих, хто вже виконав цілі із заповнення газових сховищ, у тому випадку, якщо газ важливий для роботи промисловості.

Зокрема, завдяки скороченню попиту Європі за рік вдалося знизити споживання газу на 13 відсотків. Міжнародна енергетична агенція (МЕА) заявила, що показник є найбільшим за всю історію існування блоку.

При цьому за 2022 рік експорт російського палива, від якого сильно залежав ЄС, знизився приблизно на 50 відсотків, або 83 мільярди кубометрів. Такого рекордно низького рівня регіон досяг уперше з середини 1980-х років. Якщо постачання до Євросоюзу збережуться у поточних обсягах, 2023 року експорт трубопровідного газу з Росії до регіону впаде ще на 40 відсотків, або 30 мільярдів кубометрів.