Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Угорщина та Польща не підтримали план ЄС скоротити споживання газу на 15% ще на рік

Угорщина та Польща не підтримали план ЄС скоротити споживання газу на 15% ще на рік

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
Угорщина та Польща не підтримали план ЄС скоротити споживання газу на 15% ще на рікУгорщина та Польща виступили проти плану ЄС ще на 12 місяців скоротити споживання газу. Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Інші країни ЄС підтримали продовження режиму економії, мотивуючи це необхідністю запасти газ до наступної зими. Однак, на думку Сійярто, цей крок буде для Європи вкрай небезпечним.
 
2022 року, коли ЄС вперше вирішив скоротити споживання, частина країн ще отримувала паливо за контрактами з «Газпромом». Крім того, споживання минулого року урізали лише на зимовий період, а зараз Єврокомісія пропонує використовувати менше газу ще й улітку, переважно за рахунок промисловості.

У умовах, що склалися в Європі, може виникнути дефіцит палива. На нього можуть вплинути прискорення економіки Китаю, яка споживатиме більше газу, відсутність 60 мільярдів кубометрів природного газу, який раніше постачала Росія, а також неможливість компенсувати брак сировини, що склалася через санкції проти російських енергоресурсів.

ЄС повинен шукати нові джерела та маршрути доставки енергоносіїв, а не намагатися скоротити споживання газу, яке загрожує уповільненням економічного розвитку, заявив Сійярто. Зараз це може призвести до проблем безпеки постачання та спричинити спад в економіці. 
 
Програма економії газу передбачає скорочення порівняно із середнім показником за останні п'ять років. Кожна країна об'єднання має право вирішувати самостійно, якими шляхами досягати цього показника. Винятки передбачені лише для держав, які не з'єднані із загальною газовою системою блоку та не синхронізовані із загальноєвропейською електросистемою (наприклад, країни Балтії), і для тих, хто вже виконав цілі із заповнення газових сховищ, у тому випадку, якщо газ важливий для роботи промисловості.