Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Тенісисти з Росії та Білорусі будуть допущені до участі в Вімблдоні в нейтральному статусі

Тенісисти з Росії та Білорусі будуть допущені до участі в Вімблдоні в нейтральному статусі

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Спорт
Тенісисти з Росії та Білорусі будуть допущені до участі в Вімблдоні в нейтральному статусі Всеанглійський клуб лаун-тенісу та крокету (AELTC) зняв заборону з російських та білоруських тенісистів на участь у цьогорічному Вімблдонському турнірі. Минулого року Вімблдон став єдиним турніром серії "Великого шолома", який не допустив їх на свої корти через російську агресію в Україні.

За це організатори турніру були оштрафовані Асоціацією тенісистів-професіоналів (ATP), але заявили, що рішення не змінять і здивовані позицією ATP, яка, за їхніми словами, продемонструвала черствість до ситуації в Україні.

Тенісисти з Росії та Білорусі зможуть змагатися у Лондоні у нейтральному статусі та при виконанні низки умов. Турнір розпочнеться 3 липня та триватиме два тижні.

"Ми продовжуємо засуджувати російське незаконне вторгнення і повністю підтримуємо народ України, - сказав глава AELTC Іан Х'юїтт, - Це було надзвичайно важке рішення, необхідно було врахувати, як воно вплине на всіх причетних".

Допуск стосується також британських турнірів, які традиційно передують Вімблдону, зокрема серії Queen's та в Істборні.

Дві основні умови для участі:

  • Згода не висловлювати підтримку Росії та Білорусі, їх режимам та лідерам
  • Відсутність державного фінансування з Росії та Білорусі, включаючи спонсорів, пов'язаних із владою цих країн. 

В AELTC заявили, що рішення щодо російських та білоруських спортсменів ухвалювали після консультацій з британським урядом, англійською Асоціацією лаун-тенісу (LTC) та міжнародними спонсорами турніру.

AELTC і LTA наполягають на правильності свого торішнього рішення, але визнають, що ситуація вимагала послаблень, інакше це вплинуло б на якість турнірів і завдало б збитків британським любителям тенісу та фінансовим організаціям.

Російське тріо - Данило Медведєв, Андрій Рубльов та Дарія Касаткіна - входить до першої десятки чоловічого та жіночого рейтингу, а білоруська спортсменка Аріна Соболенко є другою ракеткою світу. Цього року вона вже виграла Australian Open – перший у календарі турнір "Великого шолома".

Гравці та команди, які їх супроводжують, повинні будуть підписати декларації про нейтралітет.

Покарання за порушення умов доступу передбачають штрафи та навіть дискваліфікацію.