Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Лазерні указки. Як вибрати

Лазерні указки. Як вибрати

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Наука та IT

Лазерні указки. Як вибратиЯкщо донедавна така указка могла видавати промінь лише одного кольору, то сьогодні є моделі з трьома променями різного кольору: синього, червоного та зеленого. Завдяки такій вказівці можна вказувати на будь-яку деталь на екрані навіть з великої відстані.


Сьогодні жодна серйозна презентація не обходиться без показу на екрані слайдів. Особливо це стосується проектування різноманітних комплексів та інших об'ємних забудов. Для того, щоб усі присутні на презентації або конференції могли добре бачити екран, він не повинен затулятися тим, хто розповідатиме, що відображається на зображенні. Для цього існують лазерні указки, які з'явилися недавно. Цікаві гаджети – лазерні указки, портативні пристрої для зміни голосу, садовий фонтан на сонячних батареях та багато інших можна знайти на сайті stall.com.ua.

 

Таким інструментом зручно користуватися і в аудиторіях, розповідаючи та показуючи студентам на екрані різні цілі. Але є один нюанс, який говорить про недосконалість таких вказівок – це їхня вага. Через це їх не можна довго тримати в руці, оскільки вона починає тремтіти. Якщо навести промінь на певну мету і тримати руку в такому положенні певний час, то буде помітно тремтіння.

 

Є ще один нюанс, який говорить про те, що така вказівка може бути небезпечною для здоров'я. Вся справа в тому, що нею необхідно користуватися обережно, тому що при попаданні лазерного променя в очі можна отримати не лише роздратування, але й серйозніші проблеми. Зелений лазерний промінь може пропалити оболонку тенісного м'ячика всього за кілька секунд, а поліетиленову плівку ще швидше. Так що при користуванні лазерною указкою необхідно дотримуватись певних правил безпеки.

 

Критерії вибору

Вибираючи лазерну указку для навчальних цілей, її потужністю слід керуватися в останню чергу - відстань до об'єкта невелика. Крім того, висока потужність - це і дорожчі елементи живлення, і необхідність їх частої заміни. А наслідки випадкового (або навмисного) попадання променя у вічі важче.

 

Набагато важливішою є стійкість до механічних навантажень, наприклад, падіння.

 

Товщина променя та його розбіжність, безумовно, важливі. Однак простота заміни елементів живлення та їх доступність – набагато суттєвіша.

 

Достатнє тепловідведення також важливе. Перегрівання світлодіода може призвести до виходу його з ладу.

Стабільність світіння залежить від якості драйвера - електронної схеми, що перетворює напругу батареї живлення лазерного світлодіода.

 

Безпека

У більшості країн через небезпеку пошкодження очей потужність лазерів для вказівок обмежена – не більше 5 кВт, що відповідає класу IIIa. При такому значенні порушення зору може настати через 10 секунд опромінення сітківки, що при рефлекторному морганні малоймовірне.