Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Скільки часу займає лікування від алкоголізму?

Скільки часу займає лікування від алкоголізму?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Здоров'я

Скільки часу займає лікування від алкоголізму? Щоб визначити, скільки часу займає лікування від алкоголізму, спочатку потрібно відповісти на питання, що означає «вилікуватися від алкоголізму». Багато залежних, принаймні на початку, вважають, що достатньо попрощатися з алкоголем і витримати абстиненцію, щоб можна було сказати, що ти здорова людина. На жаль, це не зовсім так.


 

Одужання від алкоголізму - це процес

Дотримання абстиненції – це лише початок шляху. Власне, необхідна умова, без якої неможливо стати на цей шлях. Щоб позбутися алкоголю, вам дійсно потрібно спочатку просто припинити його вживання. Але навіть кілька місяців або навіть кілька років утримання не те саме, що вилікувати алкоголізм. Зцілення — це процес, який має набагато більшу мету, ніж просто ефективне функціонування без необхідності приймати речовини у формі етанолу. Послугу лікування алкоголізму у Житомирі пропонує медичний центр "Вітакод", докладніше – тут.

 

Він протверезіє, щоб відновити контроль над своїм життям. Щоб мати можливість насолоджуватися ним повною мірою без потреби в алкоголі. Щоб знову навчитися будувати здорові стосунки з людьми. Щоб навчитися жити відповідально, тверезо несучи всі наслідки свого вибору. Бути нарешті вільною людиною. Всього цього неможливо досягти лише відміною препарату. Чоловік намагається вилікуватися від алкоголізму, проходячи курс лікування від залежності.


Тут єдиний інструмент – глибинна терапія. На початку це дозволить вам дізнатися про механізми, які керують залежністю, і побачити їх у своєму житті. Пізніше це допоможе вам розпізнавати власні емоції та навчитись керувати ними без алкоголю. Глибинна терапія нарешті дозволить побудувати тверезі стосунки з людьми, створити з ними справжні, глибокі зв’язки, не спотворені хімічною речовиною. Цього неможливо досягти за місяць чи три місяці. Протверезіння - це не спринт, а марафон.

 

Хороша новина полягає в тому, що протверезіння за допомогою терапії може бути захоплюючим процесом. Якщо ви дійсно віддані цьому, ви захочете працювати, навчитеся залишатися тверезим і досягати прогресу. Ви можете виявити, що протверезіння є для вас настільки захоплюючим досвідом, що одного разу ви перестанете запитувати себе: «Скільки це займе часу?» Триватиме стільки, скільки потрібно. Скільки потрібно. Бо це дуже індивідуальний процес – тут немає алгоритму.

 

Немає повернення до контрольованого вживання алкоголю

Багато людей вважають, що після лікування вони зможуть вважати себе здоровими. Тому їхня ситуація буде точно такою ж, як і у людей, які не є залежними і мають здорові стосунки з алкоголем. Іншими словами, після «зцілення» ви зможете пити «нормально». Більше нічого поганого - на жаль. Лікування алкоголізму полягає не в тому, щоб повернутися до фази контрольованого вживання алкоголю або дозволити собі час від часу випити склянку алкоголю.


Факти свідчать про те, що алкоголізм – хвороба невиліковна, тому неможливо навчитися знову пити так, щоб це не загрожувало здоров’ю та життю. Так, мабуть, десь у світі є люди, яким вдався такий бунт. Однак це поодинокі випадки (якщо такі є). Переважна більшість наркоманів, які після терапії вважають себе здоровими і тягнуться до чарки, швидко повертаються до залежності. Зазвичай пияцтво тоді посилюється і стає ще більш руйнівним. Тої картки, яка є нешкідливим випивкою для наркомана, просто немає на столі.

 

Кожен алкоголік одужує по-різному

У лікуючих алкоголіків є приказка, в якій багато правди. «Всі алкоголіки п'ють однаково, але одужують по-різному». Те, що займає місяць для однієї людини, може означати кілька місяців або навіть років роботи для іншої. І в цьому немає нічого поганого!


Звичайно, існують певні стандарти, згідно з якими передбачається, що ефективне лікування алкогольної залежності має тривати близько 2 років. Протягом цього часу залежний – залежно від центру, в якому він/вона лікується – бере участь у груповій терапії двічі на тиждень. Крім того, вона доповнює його індивідуальними зустрічами з терапевтом. Але це лише загальні рекомендації, які мудрі терапевти сприймають лише як дороговказ. Це тому, що кожен раз підлаштовують терапію і її тривалість під конкретну людину.

 

Протверезіння виглядає ще інакше, якщо воно починається із закритої терапії. Центр працює набагато інтенсивніше, ніж під час стаціонарного лікування. Проте кілька годин занять на день – це не те саме, що дві-три зустрічі на тиждень. Однак правила тут немає. Той, хто не дуже хоче змін, не може навіть прийняти факт своєї хвороби і зіткнутися з нею за допомогою терапевтів. Він точно не протверезіє швидше лише тому, що якомога довше пробуде в центрі, бажаючи пришвидшити і покінчити з цим.

 

А скільки часу займає відновлення після алкоголю?

Ніхто не може гарантувати, що у вашому випадку лікування від алкоголізму триватиме рівно 1,5-2 роки, а потім можна буде сказати, що терапію потрібно закінчити, тому що «хворий здоровий». По-перше, тому що залежність – це не застуда чи грип. Не виходить так, що починається, наприклад, у червні 2023 року, а закінчується – після терапії – саме у червні 2025 року. Розуміння певних речей, заглядання всередину себе, самоусвідомлення, відновлення контролю над власним життям – процеси, які кожен людині вони займають різну кількість часу. Це не змагання: хто швидше, той краще. Тут немає сенсу торгуватися та змагатися з часом. Кожен наркоман одужує у своєму власному темпі.

 

Одужання від алкоголізму - це процес

Важливіше, ніж те, скільки триватиме цей процес – рік, два чи, можливо, п’ять – те, чи він триватиме. Чи призведе це до змін у всіх сферах життя, таких змін, які дозволять вам сказати не тільки: «Я видужав, тому що я не п’ю», а скоріше «моє життя змінилося, я можу це помітити, оцінити і я хочу продовжувати рухатися в цьому напрямку». Набагато краще дивитися на процес витверезіння як на нескінченний досвід, який дозволяє просто насолоджуватися життям і свободою, ніж як на лікування, розраховане на певну кількість днів, яке має початок і кінець, якщо воно швидке ...