Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Співробітникам Сбєрбанку РФ надіслали фейкові запрошення до військкоматів

Співробітникам Сбєрбанку РФ надіслали фейкові запрошення до військкоматів

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Співробітникам Сбєрбанку РФ надіслали фейкові запрошення до військкоматів Найбільший банк Росії "Сбер" заявив у понеділок, що його служба кібербезпеки запобігла "масовій фішинговій атакі", під час якої співробітники Сбєрбанку мали отримати електронні листи із запрошенням до військкоматів для "уточнення персональних даних".

"У розсилці містився шкідливий файл (вірус) - "мобілізаційний розпорядження". При відкритті файлу міг виникнути ризик зараження всієї IT-інфраструктури", - йдеться у прес-релізі.

На думку банку, шахраї використовують "актуальний для суспільства інформаційний порядок денний".

Навесні російський президент Володимир Путін підписав "закон про електронні повістки", який передбачає повідомлення про обов'язкову явку у військкомат через портал "Держпослуги" - не через електронну пошту. Влада неодноразово заявляла, що поки що юридичну силу мають лише паперові повістки, а електронні можуть приходити лише в тестовому режимі і не загрожують обмеженнями, у тому числі на виїзд з Росії.

Сбєрбанк вважає, що організатори фішингового розсилання листів його співробітникам про необхідність терміново з'явитися у військкомат експлуатують й іншу тему – путінський указ про заклик громадян на військові збори (такий указ президент підписує щороку).

Сбєрбанк не відкидає, що фейкові запрошення у військкомат можуть отримати і його клієнти, а не лише співробітники.
 
"Зрозуміло, військкомати не розсилають електронною поштою повістки або будь-які інші офіційні повідомлення, тому прошу всіх наших клієнтів також бути уважними і не реагувати на такі повідомлення", - заявив заступник голови правління банку Станіслав Кузнєцов.