Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » У Європі рекордно подешевшав газ

У Європі рекордно подешевшав газ

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
У Європі рекордно подешевшав газ Червневі ф'ючерси на газ за індексом найбільшого в Європі хаба TTF подешевшали майже за два роки — 321 долар за тисячу кубометрів. Про це свідчать дані торгів на лондонській біржі ICE.

Востаннє контракти торгувалися на цьому рівні у червні 2021 року. Станом на 12.31 ціни на газ скоригувалися до 326 доларів за тисячу кубометрів.

Незважаючи на різке скорочення постачання з Росії, європейські ціни на газ падають з вересня 2022 року. Відразу після зупинки експорту основним маршрутом постачання до Європи — «Північного потоку» ціна сягала 3,5 тисяч доларів за тисячу кубометрів. З того часу паливо подешевшало вдесятеро. Одним із основних факторів зниження цін стали рекордні запаси газу у сховищах ЄС.

Крім того, у травні Євросоюз запустив механізм спільних закупівель газу, що, як очікують чиновники, згладить коливання цін, що спостерігалися минулими роками. Досвід виявився настільки успішним, що європейські країни почали будувати плани щодо спільних закупівель інших видів сировини, зокрема водню, писала газета Financial Times.