Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Посттравматичний стресовий розлад: симптоми та види

Посттравматичний стресовий розлад: симптоми та види

Категорія: Позиція » Статті » Здоров'я

Посттравматичний стресовий розлад: симптоми та видиПосттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – це порушення психічного стану, що можуть розвинутися після травматичної події. Тож дуже важливо дізнатися про типи посттравматичних реакцій на стрес та симптоми, щоби допомогти собі або близьким.


Досвідчені фахівці платформи pleso підкажуть, як позбутися ПТСР та всіх негативних проявів, що з ним пов’язані. Цей сервіс надає можливість отримати психологічну допомогу у зручний час, для проведення сеансу знадобиться лише Zoom, тож вам не треба буде навіть виходити з дому. Платформа pleso гарантує повну конфіденційність та пропонує широкий вибір методів терапії, які покращать ментальне здоров’я.


Посттравматичний стресовий розлад: симптоми

Всі симптоми ПТСР можна розділити на 4 групи:

 

  • симптоми уникнення;
  • симптоми повторного переживання травми;
  • симптоми гіперзбудження;
  • симптоми негативного мислення.

 

До симптомів уникнення належать емоційне притуплення, уникнення нагадувань, провали в пам’яті. Людина намагається будь-яким чином уникнути всього, що може нагадати про травму.

 

До симптомів повторного переживання травми належать флешбеки (людина на фізичному рівні переживає травмувальний досвід) та нав’язливі спогади.

 

Симптоми гіперзбудження – це постійний пошук небезпеки, дратівливість, знервованість, надмірна пильність. За наявності ПТСР людина ніколи не може розслабитися, вона постійно чекає удару та дуже сильно реагує на неочікувані рухи.

 

Симптоми негативного мислення проявляються у вигляді почуттів сорому і провини, негативного сприйняття самого себе.

 

Щоби діагностувати посттравматичний стресовий розлад, необхідно, щоб хоча б кілька симптомів тривали понад місяць після травматичної події та викликали дискомфорт.


Посттравматичний стресовий розлад: види

До видів ПТСР належать:

 

  • гострий стресовий розлад (може тривати від кількох днів до місяця);
  • гострий ПТСР (триває 1-3 місяці);
  • хронічний ПТСР (триває більше ніж 3 місяці);
  • ПТСР із відстроченим проявом (симптоми виникають через 6 чи більше місяців після травматичної події).

 

Найскладнішими вважаються хронічна форма та ПТСР із відстроченим проявом, зазвичай лікування триває понад 3 місяці.

 

Психологічний комфорт та підтримка допомагають швидше відновитися при ПТСР, тож дуже важливою буде психологічна допомога від фахівців платформи pleso.