Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » В Україні запропонували погасити держборг замороженими активами Росії. Скільки Київ винен кредиторам?

В Україні запропонували погасити держборг замороженими активами Росії. Скільки Київ винен кредиторам?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка

В Україні запропонували погасити держборг замороженими активами Росії. Скільки Київ винен кредиторам? Радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко запропонував розрахуватися за держборгом "відібраним у Росії", маючи на увазі заарештовані за кордоном російські активи. Про це він заявив в ефірі всеукраїнського телемарафону, пише Трибун.


Чиновник нагадав, що на даний момент Київ не платить за зовнішніми позиками, однак у Росії заарештовано 350 мільярдів доларів золотовалютних резервів та 150 мільярдів грошових. "Частину їх можна використовувати", - заявив він. Держборг України, за його словами, «в рази, якщо не в десятки разів менший».


"І економіка України зростатиме, і інвестори приходитимуть, і борги ми перекриватимемо частиною того, що відберемо у Росії”, - заявляв Олег Устенко, радник президента України з економічних питань.

 

Також Устенко розповів, що після закінчення конфлікту відбудеться «так звана кредиторська конференція», на якій і вирішиться майбутнє держборгу України.

 

Скільки і кому винен Київ?

У січні Мінфін України повідомив, що країна у 2023 році має виплатити держборг у розмірі 17,9 мільярда доларів (658,4 мільярда гривень). З цієї суми 14,6 мільярда будуть спрямовані на обслуговування та погашення державного внутрішнього боргу. 3,3 мільярда доларів Київ має передати на обслуговування та погашення державного зовнішнього боргу.


При цьому Міжнародна група кредиторів України дозволила країні не обслуговувати державний зовнішній борг до кінця 2023 року через бойові дії, що тривають на її території. Основними власниками боргових паперів Києва є США, Канада, Франція, Німеччина, Японія та Великобританія. Спостерігачами у групі виступають ще 15 держав.

 

Раніше у Києві відмовилися розглядати сценарій, за якого Україна не отримає фінансування від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Глава Національного банку України Кирило Шевченко наголосив, що співпраця з МВФ та міжнародними партнерами відіграє важливу роль у фінансуванні українського бюджету та зростанні економіки країни. За його словами, відкладення чи уповільнення програми МВФ уповільнить економічне відновлення України.

 

Заморожені активи Росії

У травні МЗС Великобританії заявило, що російські державні активи в країні залишаться замороженими доти, доки Москва не дасть згоди на відшкодування збитків, завданих Україні. Аналогічну заяву зробило об'єднання G7. Через західні санкції Росія втратила доступ до половини своїх золотовалютних резервів — близько 300 мільярдів доларів (загальний обсяг активів дорівнює 640 мільярдам).


Після цього повідомлялося, що країни Євросоюзу значно наблизилися до затвердження плану щодо використання російських активів на користь України. Йдеться про суму близько 200 мільярдів євро. Інвестуючи ці кошти, ЄС зможе розраховувати на доходність три відсотки річних, що означає шість мільярдів доларів за рік лише доходів. За березневими оцінками Світового банку, Єврокомісії, ООН та уряду України, вартість відновлення країни становить 441 мільярд доларів.

 

 

Однак Європейський Центробанк попередив, що використання заблокованих через санкції активів Росії європейськими країнами загрожує підірвати довіру євро як світової валюти та завдати шкоди фінансовій стабільності Євросоюзу. Регулятор уточнив, що використання прибутку від інвестування заморожених російських активів може призвести до того, що інші центральні банки з великими грошовими резервами можуть відвернутися від європейської валюти. Проблеми ускладнюються, якщо ЄС діятиме в односторонньому порядку без участі інших країн G7.