Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » UI та UX design: чим відрізняються ці напрямки?

UI та UX design: чим відрізняються ці напрямки?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Наука та IT

UI та UX design: чим відрізняються ці напрямки?UI та UX-дизайн часто об’єднують в одну професію та навіть довіряють цю справу одній людині. Але термін доволі широкий та охоплює величезну ланку роботи. Ви можете пройти UI/UX design курси, щоб зануритися в особливості професії за короткий час. Наприклад, на dan-it.com.ua курси тривають 6 місяців. Але що ж таке UI та UX-дизайн?


В чому різниця?

Уявімо, що дизайнерам з UI та UX дали завдання: створити проєкт будинку. UX-дизайнер думатиме, як поставити стіни, які не впадуть. А UI-дизайнер підбиратиме, в який колір ці стіни пофарбувати, щоб всім сподобалось. Тобто UX-дизайн спрямований на розробку функціонального продукту, з яким буде приємно та корисно взаємодіяти користувачу. UI-дизайн вже працює з графічним втіленням, яке підкреслить концепт.

 

UI, або User Interface — це про інтерфейс користувача. Термін пояснює те, який має вигляд продукт. Тут вибирають кольори, загальний дизайн, форми та контент.

 

UX, або User Experience — це про досвід користувача. Тут враховують емоції, які відчує клієнт при користуванні інтерфейсом. З’ясовують, наскільки зручним та зрозумілим є інтерфейс, щоб виконати цільову дію: купити, замовити, подивитися ціну, написати в чат-бот тощо.


Що робить UX-дизайнер?

Головна задача дизайнера з UX — зрозуміти взаємодію між користувачем та інтерфейсом. Треба відстежити й переконатися, що людині легко переходити від одного кроку до іншого. 

Які головні задачі фахівця цієї галузі:

  • аналізувати клієнтів, конкурентів та користувачів;
  • створювати прототипи й тестування;
  • співпрацювати з розробниками та UI-дизайнерами;
  • відстежувати цілі продукту;
  • аналізувати користувацький досвід, щоб покращити його.

Коли ви заходите на сайт і бачите інтуїтивно зрозумілий дизайн, це гарна робота UX-дизайнера.

 

Що робить UI-дизайнер?

Фахівець з UI створює візуальні прототипи тих розробок, які отримав. Відповідає за екрани, скроли, форми, шрифти, адаптивність тощо. Його задачі:

  • аналізувати клієнтів;
  • проводити дослідження дизайну;
  • розробляти графіку для бренду;
  • створювати інтерактивні та анімаційні елементи.

Тут важливо зробити не просто красивий дизайн, а функціональний. Підібрати такі шрифти й кольори, щоб вести логічною стежкою клієнта до виконання якоїсь дії.

 

Отже, UI/UX design — велика галузь, в якій варто навчатися. Ви можете або проходити обидва етапи дизайну, або заглибитися тільки в один напрямок.