Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » The Guardian: влада Оркнейських островів задумалася про вихід зі складу Великобританії

The Guardian: влада Оркнейських островів задумалася про вихід зі складу Великобританії

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
The Guardian: влада Оркнейських островів задумалася про вихід зі складу Великобританії Влада Оркнейських островів, що знаходяться біля півночі Шотландії, задумалися про вихід зі складу Великобританії. Про це повідомляє видання The Guardian.

Як пише видання, на островах вирішили вивчити «альтернативні форми управління» та розглянути можливість стати самоврядною територією Норвегії на раді, яка пройде 4 липня. Глава ради Оркнейських островів Джеймс Стокан заявив, що територія була "частиною Скандинавського королівства набагато довше, ніж частиною Сполученого Королівства".

На думку Стокана, жителі островів відчувають близькість та культурний зв'язок із Норвегією. Крім цього, фінансування від урядів Лондона та Единбурга на душу населення на території набагато менше, ніж на Шетландських та Західних островах, заявив він.

До 1472 року острови перебували під контролем Норвегії та Данії, проте пізніше були передані Шотландії як забезпечення посагу Маргарет Датської, яка вийшла заміж за шотландського короля Якова III. З 1707 року після підписання Унії між Англією та Шотландією та утворення Великобританії острови перебувають під владою Британської корони.