Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Де та як можна знайти нітрати?

Де та як можна знайти нітрати?

Категорія: Позиція » Статті » Сад і город

Де та як можна знайти нітрати?  Вирощуючи на власній ділянці овочі, фрукти та ягоди, а також купуючи сільгосппродукти у фермерів, ми розраховуємо на їхню якість та безпеку. Однак такі харчові продукти можуть містити надмірну кількість нітратів, а це становить реальну загрозу для здоров’я.


У чому небезпека нітратів?

 

Нітрати (солі азотної кислоти) є поживним матеріалом, необхідним для росту й життєдіяльності рослин. Саме тому широко використовується аміачна селітра. Небезпеку для людини нітрати становлять за надмірної кількості. Постійне вживання продуктів, що містять нітрати у великих обсягах, призводить до порушення вуглеводного й білкового обміну, погіршення кровопостачання клітин, стану імунної, нервової та інших систем.

 

Що можна й потрібно робити

 

Існують експрес-тести, які надають можливість будь-якій людині в домашніх умовах, без спеціальних знань та обладнання визначити хімічні властивості товарів, ґрунту й води. В інтернет-магазині NanoMarket можна придбати набори, які дають змогу визначити рівень нітратів:

  • У харчових продуктах, зокрема в рослинних та м’ясних зразках. Кожен споживач за лічені хвилини може перевірити курятину, свинину, яловичину, цитрусові, баштанні тощо.

  • У ґрунті. Накопичення нітратів у землі пов’язане з низкою причин, і не лише з надмірним внесенням добрив, хоча це є одним із суттєвих факторів. Хімічний склад, який допоможуть оцінити спеціальні реагенти з асортименту NanoMarket, також залежить від кліматичних параметрів (температура, вологість, освітленість) і навіть від ступеня загущеності посадок.

  • У воді. У воді з кожної п’ятої криниці в Україні фіксуються порушення допустимої концентрації нітратів. Нормативна кількість становить 50 мг/л, за фактом виявляється 2-, 10- і навіть 100-кратне перевищення.

Одні з найдоступніших за вартістю та найпростіші у використанні тестові набори випускає українська компанія Yochem. Точність аналізаторів підтверджують лабораторні дослідження, таких результатів вітчизняному виробнику вдалося досягти завдяки активному застосуванню інновацій.


Розв’язання проблеми

У ході тестового визначення нітратів у водіта продуктах аналізатор Yochemпоказав перевищення допустимої дози. Що далі?

Якщо йдеться про готові продукти, намагайтеся знайти іншого постачальника (продавця). Наявні продукти вимочіть у воді — це дасть можливість зменшити вміст нітратів до 25%.


Де та як можна знайти нітрати? Якщо виявлено надлишок NO3 у ґрунті, необхідно збалансувати склад добрив та оптимізувати схему висаджування рослин.

Очистити від нітратів воду дають змогу сучасні фільтри — зворотний осмос та інші.