Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Vali Analytics: Найбільші банки світу заробили $6 млрд на торгівлі рублем

Vali Analytics: Найбільші банки світу заробили $6 млрд на торгівлі рублем

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
Vali Analytics: Найбільші банки світу заробили $6 млрд на торгівлі рублем Найбільші банки світу скористалися масовим відходом із Росії зарубіжних компаній та інвесторів, які в швидкому порядку прагнули обміняти рублі на долари. На цих операціях валютні трейдери провідних західних фінансових організацій заробили шість мільярдів доларів, повідомляє Bloomberg з посиланням на дослідження експертів Vali Analytics.

Такі банки, як Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase та інші стали продавати долари зі значною націнкою. Щоб не потрапити під дію міжнародних санкцій, їх валютні трейдери використовували кредиторів, які базуються у пострадянських країнах, які російська влада вважає «дружньою».
 
Йдеться про казахстанські банки «Народний ощадний банк», «Перший центральний банк Джусан Банк», Kaspi.kz та вірменський «Амеріабанк».

Перераховані вище кредитні організації могли купувати долари безпосередньо в російських банках за місцевим обмінним курсом, який часто був значно нижчим за закордонні котирування. Вони виконували роль свого роду посередників, купуючи дешеві долари на Московській біржі і відправляючи їх на торгові майданчики у Лондоні чи Нью-Йорку.
 
Наразі подібні операції продовжують реалізовувати через казахстанських та вірменських контрагентів, проте зараз валютна торгівля не приносить таких високих доходів, як минулого року, коли щоденні доходи трейдерів сягали в день десятків мільйонів доларів.

Зараз на російському ринку діє низка обмежень, включаючи заборону на зняття готівкової валюти, еквівалентної не більше десяти тисяч доларів. Відповідно до цієї міри, громадяни можуть зняти з рахунків у доларах та євро кошти, які надійшли туди до 9 березня 2022 року, але не більше за суму, яка еквівалентна 10 тисячам доларів. У той же час вивезення коштів за кордон можливе лише за умови, якщо клієнт «поки не скористався такою можливістю». Вищезазначені умови ЦБ РФ продовжив до 9 вересня 2023 року.