Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Названо причини ослаблення економіки Китаю

Названо причини ослаблення економіки Китаю

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Економіка
Названо причини ослаблення економіки Китаю Економіка Китаю в 2023 році показала зростання нижче за прогнозоване. Це пов'язують із декількома причинами, зокрема з «нульовою терпимістю» КНР до COVID-19 та світовою кризою через санкції, що спричинило зниження купівельної спроможності.

З липневих даних Статистичного бюро КНР випливає, що промисловість зросла лише на 3,7 відсотка щодо аналогічного періоду 2022 року (прогноз — 4,4 відсотка). Роздрібна торгівля піднялася на 2,5 відсотка (прогноз - 3,2 відсотка), автомобільна галузь скоротилася на 1,5 відсотка. Продаж одягу впав до 2,3 відсотка щодо 6,9 відсотка минулого місяця, а засобів зв'язку — до 3 відсотків порівняно з червневими 6,6 відсотками. 

Тим часом інвестиції зросли на 3,4 відсотка, хоча за прогнозами мали показати зростання у 3,8 відсотка. Юань ослаб на 0,3 відсотка, його вартість до долара складає 7,25.

Передумови до труднощів китайської економіки створив у 2017-2018 роках колишній президент США Дональд Трамп, який розпочав американо-китайську торгово-тарифну війну, яку надалі підтримали багато розвинених економіки. Потім почався COVID-19 і глибокий локдаун у КНР, що спричинили процеси деглобалізації та дивестингу.

У цих умовах Китай спробував переорієнтуватися на внутрішній ринок (це врятувало економіку у 2008 році), проте зіткнувся з кризою на ринку будівництва та нерухомості, а також із повільною інвестиційною динамікою. Погіршила ситуацію і світова криза — санкції проти Росії та інших країн, ситуація з постачанням енергоносіїв розхитують світовий ринок, купівельна спроможність населення в країнах-партнерах КНР впала.

Проте темпи зростання китайської економіки оцінюють як високі (плюс 3,7 відсотка), особливо якщо враховувати її масштаби та вплив на зовнішньому ринку.

Раніше в Європі заявили про зростаючу залежність від Китаю. Найбільше зростання частки китайського імпорту було зафіксовано у сегменті високотехнологічної продукції.