Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Ember Climate: залежність Європи від викопного палива знизилася на 17%

Ember Climate: залежність Європи від викопного палива знизилася на 17%

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Ember Climate: залежність Європи від викопного палива знизилася на 17%Залежність країн Євросоюзу (ЄС) від викопного палива, яке вважається найшкідливішим для планети, різко знизилася — у першій половині 2023 року вироблення електроенергії з вугілля, нафти та газу скоротилося на 17 відсотків порівняно з аналогічним періодом 2022-го. Успіх держав блоку оцінили аналітики некомерційної організації Ember Climate у своїй доповіді.

Усього за цей період шляхом переробки викопного палива країни ЄС отримали 410 терават годин електроенергії, або 33 відсотки від загального обсягу — це рекордно низький показник весь час спостереження (з 2000 року).

Фахівці вважають, що така динаміка обумовлена скороченням використання вугілля. У доповіді наголошується, що виробіток електроенергії на вугільних станціях «приголомшливо» знизився — на 23 відсотки. При цьому частка цього енергоносія у балансі скоротилася до 10 відсотків.

Використання безпечного для планети палива, навпаки, побільшало. Так, частка енергії від сонячних електростанцій зросла на 13 відсотків, вітряних — на 5 відсотків, а від гідроелектростанцій — на 11 відсотків. Частка атомної енергії в енергобалансі знизилася на 4 відсотки, але у другій половині року фахівці прогнозують зростання показника.

За даними Ember Climate, національні рекорди з частки відновлюваних джерел у загальному обсязі вироблення електроенергії встановили одразу 17 країн. Найбільших успіхів досягли Данія та Португалія – у цих державах показник уперше досяг 75 відсотків.

Раніше фахівці підрахували, що заміна російських нафти та газу та повний перехід на безпечні для планети джерела енергії вимагатиме від ЄС додаткових щорічних вкладень у розмірі 700 мільярдів євро. Прогнозована сума значно вища за ту, що менше двох років тому пропонувала голова Євркомісії Урсула фон дер Ляйєн.