Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Guardian: лісові пожежі посилили бажання Гаваїв здобути незалежність від США

Guardian: лісові пожежі посилили бажання Гаваїв здобути незалежність від США

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Світ
Guardian: лісові пожежі посилили бажання Гаваїв здобути незалежність від США Лісові пожежі у серпні посилили становище на Гаваях та посилили бажання місцевого населення здобути незалежність від США. Про це пише британська газета The Guardian.

Як пише видання, активісти з-поміж корінних народів, що проживають на території американського штату, хочуть відновлення Гаваїв як самодостатньої острівної держави, бачачи в цьому єдиний спосіб зберегти їх для своїх дітей та онуків.

Зазначається, що пожежі знищили безліч житлових будинків та змусили переселитися понад десять тисяч гавайців. При цьому середня вартість житла на Гаваях перевищує мільйон доларів.

За словами члена окружної ради Західної Мауї Тамари Палтіна, гавайські законодавці практично позбавлені можливості пом'якшити для населення наслідки житлової кризи.
 
"Якщо і коли окупація закінчиться, Гаваї зможуть самі управляти собою, як інші країни", - заявила вона.

Раніше повідомлялося, що жителі міста Лахайна, яке було зруйновано внаслідок сильної пожежі, почали закликати до відділення Гаваїв від США.

Нині корінні гавайці є єдиною групою країни, яка має прав на самоврядування. При цьому протягом більшої частини 19 століття королівство було міжнародно визнаною суверенною державою. Проте внаслідок перевороту, організованого групою американських цукрових магнатів, королева Ліліуокалані була повалена. Через п'ять років США включили Гаваї до держави, що досі сприймається представниками місцевих корінних народів як анексія.

Сильні пожежі обрушилися на Лахайну та інші населені пункти на архіпелазі у першій половині серпня. Внаслідок стихійного лиха було знищено понад дві тисячі будівель на островах Мауї та Великий, з яких 86 відсотків будівель вважалися житловими. Місцева влада оцінила сумарні збитки та подальше відновлення знищеної інфраструктури в 5,52 мільярда доларів.