Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Американська інвестиційна компанія 777 Partners купила «Евертон»

Американська інвестиційна компанія 777 Partners купила «Евертон»

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Спорт
Американська інвестиційна компанія 777 Partners купила «Евертон» Американська інвестиційна компанія 777 Partners завершила операцію з придбання клубу Англійської прем'єр-ліги (АПЛ) "Евертон". Ні новий власник, ні колишній — Фархад Моширі — не повідомили фінансових деталей угоди. 
 
Однак джерела Reuters кажуть, що клуб продано за £550 млн. З урахуванням того, що, згідно зі звітністю самого «Евертона» за попередні чотири звітні періоди, він зазнав збитків, що перевищують £400 млн, а також того, що пан Моширі за час володіння командою витратив на неї £750 млн, виходить, що колишній власник клубу фактично зафіксував збитки від інвестицій.

У п'ятницю власник клубу Англійської прем'єр-ліги Евертон Фархад Моширі повідомив, що продав команду американському інвестиційному фонду 777 Partners. Останній широко відомий на спортивному ринку.
 
Зокрема, 777 Partners володіє 15-відсотковою часткою в іспанському футбольному клубі «Севілья», інвестфонду належить майже 100% паперів італійської «Дженоа», 100% акцій бельгійського клубу «Стандард» та майже 65% німецького клубу «Герта». Усі ці придбання 777 Partners здійснив за останні п'ять років.

"Часи, коли клубами володіли окремі особи або вигодонабувачі, схоже, здебільшого пройшли, - йдеться в заяві Фархада Моширі. - Найбільшими клубами тепер зазвичай володіють добре забезпечені фонди приватних інвестицій або підтримувані державними структурами компанії".

За словами Моширі, під час тривалих переговорів з 777 Partners він дійшов висновку, що фонд є найкращим вибором для подальшого розвитку нашого великого клубу.

Щодо «величі» «Евертона», то тут пан Моширі трохи прикрасив ситуацію. Чемпіонат Англії «Евертон» востаннє вигравав у 1987 році (загалом на рахунку ліверпульців дев'ять титулів, завойованих з кінця XIX століття), а найвищим досягненням команди на міжнародній арені стала перемога в Кубку Кубків UEFA у 1985 році. У поточній першості "Евертон" йде на 18-му місці. Тобто знаходиться у зоні вильоту з АПЛ.

Як би там не було, команди АПЛ залишаються дуже затребуваними у світі інвесторів. Учасники операції з купівлі-продажу "Евертона" не уточнили її фінансових умов. Але, за даними джерел Reuters, йдеться про продаж команди за £550 млн. Для порівняння: навесні минулого року американський підприємець Тодд Белі купив «Челсі» за £4,25 млрд. А сім'я Глейзер, яка володіє «Манчестер Юнайтед», вже більше року продає клуб і просить за нього близько £6 млрд. Щоправда, ціну поки що ніхто не дає.

Зазначимо також, що епоху Моширі (до капіталу клубу він увійшов у 2016 році, а повний контроль над ним отримав через два роки) важко назвати успішною. Загалом підприємець вклав у клуб близько £750 млн. Це, однак, не допомогло команді ні у спортивному плані, ні у фінансовому. Протягом п'яти останніх років «Евертон» стабільно звітував про збитки. У сезоні 2021/22 вони досягли £44,7 млн. Загалом з 2016 року втрати клубу становили £430 млн.

Додамо, що тепер, після продажу "Евертона" 777 Partners, вже рівно половина з 20 клубів АПЛ належить американським власникам.