Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Українські слова з арабським корінням

Українські слова з арабським корінням

Категорія: Суспільство, Регіон

Українські слова з арабським корінням 18 грудня світ відзначив Міжнародний день арабської мови. Напередодні цієї дати, що святкується з 2012 року, до Центру національних культур Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки завітали поважні гості – заступник керівника Арабської діаспори в Запорізькій області Хасіб Дажані та голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані.


На заході присутні отримали безцінну інформацію про запозичені з арабської мови слова, дізналися про їх поширення в європейських мовах. Пан Хамдані зауважив, що в сучасній українській лінгвістиці існує 300 широко вживаних слів-арабізмів, що прийшли до нас зі східних країн. Більшість з них сприймаються сьогодні як цілком рідні, автентичні, наприклад: магазин, аварія, халва, адмірал, тариф, цифра, алкоголь. Навіть імена – Надія та Захар – зовсім не слов'янського походження і прийшли до нас у трансформованому вигляді з давнього Сходу.

 

А далі відбувся цікавезний майстер-клас з витонченої арабської каліграфії. Присутні дізналисьпро нюанси написання літер, вимову звуків, відмінювання, власноруч написали своє перше арабське слово «кава», а у фіналі отримали від Науфаля Хамдані розкішний подарунок – напис свого імені та прізвища арабською.

 

В рамках святкування Міжнародного дня арабської мови в Запоріжжі Центр національних культур ЗОУНБ отримав похвальні грамоти від Арабського центру та Арабської діаспори за вагомий внесок в розвиток арабської мови, культури, традицій.

 

Ольга НАЗАРЕНКО, фото Наталії Приймаченко

 

Источник Позиция