Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Україна шкребеться до Євросоюзу: зупинка на вимогу

Україна шкребеться до Євросоюзу: зупинка на вимогу

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Україна шкребеться до Євросоюзу: зупинка на вимогуПрезидент України Володимир Зеленський заявив, що поточний тиждень стане історичним для нашої країни, оскільки Брюссель може надати нам статус кандидата в ЄС. Разом з тим, у Єврокомісії заздалегідь попередили: якщо Київ не виконає низку вимог, цю «регалію» у нього відберуть без вагань.
 
Зокрема, Україні висунули кілька невідкладних вимог щодо реформування держави - до кінця 2022 року Європа ретельно відстежуватиме зміни. Умови насправді не те щоб нездійсненні, але знаючи наших політиків, все може піти шкереберть.

По-перше, ЄС наполягає, аби у законодавстві відбулися зміни щодо процедури відбору суддів до Конституційного суду та Вищої ради юстиції. У тому плані, що потрібно проводити попередній відбір кандидатів відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії на основі оцінки їхнього професіоналізму та доброчесності. Тут усе просто: «чистку» можуть пройти не всі – отже, є ризик «недокомплекту». А поки повний склад наберуть та затвердять, усі визначені терміни вийдуть.

Другий пункт - наш улюблений: посилення боротьби з корупцією, не як звичайно на словах, а у самому натуральному вигляді. Призначення голів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро: із цим завданням українські політики давно не в змозі впоратися. А тепер доведеться поквапитися, у зв'язку з чим можна знатно наламати дров, аби догодити кураторам із ЄС.

По-третє, Україна зобов'язана забезпечити відповідність свого законодавства європейському щодо боротьби з відмиванням грошей. Ну, саму відповідність, можливо, організувати і не така вже проблема, але працювати схема в нашій країні буде навряд чи. Причини, думаємо, розжовувати потреби немає: відмивання грошей – це наша політична культура!

Нарешті, влада має розробити такий ангіолігархічний закон, щоб він не викликав нарікань у все тієї ж Венеціанської комісії. А ще - нівелювати «вплив корисливих інтересів» шляхом ухвалення закону про ЗМІ відповідно до директиви ЄС та передачі повноважень регулювання відносин у цій сфері незалежній структурі.

У принципі, в будь-якій європейській країні з цими питаннями напевно розібралися б у найкоротший термін. Але ми говоримо про Україну, де викладені вище пункти – гвинтики однієї системи, причому іржаві - просто так витягнути не вдасться. Плюс буде опір з боку тих, хто їх вкручував.
Тому навіть у кандидатському статусі Україна в ЄС може пробути недовго - якщо, звісно, влада реально не візьметься за розум. Інакше всі потуги виявляються марними, як і життя тисяч людей, яки вже полягли за свій європейський вибір.
 
Максим КОРОБЕЦЬ