Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Післявоєнне відбудування України: до розподілу коштів нас не допустять

Післявоєнне відбудування України: до розподілу коштів нас не допустять

Категорія: Політика, Економіка
Післявоєнне відбудування України: до розподілу коштів нас не допустятьОтже, вчора, 4 липня, Україна представила на розсуд західних партнерів план відновлення держави, розрахований на 10 років. Йдеться по реалізацію одразу 850 проєктів у різних сферах діяльності, на що влада потребуватиме, за попередніми розрахунками, не менше ніж 750 мільярдів доларів.
 
Загалом план розділений на три етапі, в рамках яких уряд планує вирішувати низку певних завдань. Як повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, на першому планується відбудова критично важливих об’єктів. На другому етапі – відновлення базової інфраструктури (житло, лікарні, школи), третій передбачає якісну трансформацію всіх сфер життя в державі.

Також влада намагатиметься втілити у життя декілька національних програм, серед яких:
- зміцнення оборони і безпеки - 50 млрд доларів;
- енергетична незалежність і курс на «зелену» енергетику - 130 млрд доларів;
- забезпечення макрофінансової стабільності України - 60-80 млрд доларів;
- розвиток секторів економіки з додатковою вартістю - 50 млрд доларів;
- інтеграція логістики з країнами єврозони - 120-160 млрд доларів;
- відновлення і модернізація житла та інфраструктури регіонів - 150-250 млрд доларів і т.д.


Водночас найважливішим питанням залишається фінансування цих проектів. Зрозуміло, що в Україні ані до війни, ані тим більше зараз таких коштів немає і не передбачається. Поки що влада найбільше розраховує на конфісковані активи РФ на суму близько 300-400 мільярдів доларів. Але ця історія може затягнутися на роки: у цивілізованій спільноті такі справи вирішуються виключно в правовому полі.

Також уряд уповає на пільгові кредити та гранти від найвпливовіших світових фінансових структур та країн-партнерів, інвестиції приватного сектора, а також добровільні внески від підприємств і таке інше. Втім, багато хто з експертів вважає, що заявленої суми у 750 мільярдів доларів все ж буде недостатньо.
 
При цьому треба розуміти, що левовою долею потенційно виділених коштів буде розпоряджатися не українська влада, а саме західні партнери. Бо, по-перше, знають, як у нас «освоюють» кошти, а-по-друге, самі хочуть заробити на відбудуванні України. Інакше взагалі не б лізли із допомогою. А так на кону величезні гроші, якими можна опосередковано годувати власні економіки. Все має свою ціну, і відновлення нашої держави - також.

Максим КОРОБЕЦЬ